Mališić: Svi smo taoci Vučićevog pokušaja da uđe u istoriju

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališić: Svi smo taoci Vučićevog pokušaja da uđe u istoriju

Vlada atmosfera u kojoj je postalo nemoguće razgovarati, niti u parlamentu ima dijaloga, niti u društvu ima dijaloga, kao da se nalazimo u ludnici, ocenila je zamenica glavnog urednika NIN-a Vesna Mališić. Govoreći o stanju u parlamentu, novinar Dojče Velea Nemanja Rujević rekao je da je skupština po značaju postala besmislena.

"Atmosfera je stalnog nasilja, i doživljavam to kao da je čitavo društvo mobingovano od strane vladajuće partije", rekla je ona u emisiji 360 >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stepeni.

Mališić je ocenila da nikada nismo imali pristojan parlament i da su ga devedesetih radikali "brutalizovali".

"To je bio primer kako se uništava parlamentarizam i svi koga se radikali dohvate u parlamentu, govor koji je mogao da uđe u sve udžbenike prostakluka. Radikali imaju dug staž toga što rade u parlmentu, ovo sada je benignija varijatna toga, ma koliko bila brutalna, sa novim načinima. Radikali jesu oni koji su to uvek radili, ali ne zaostaju ni naprednjaci, oni su bivši radikali, i združenim snagama znaju kako se to radi", dodala je Mališić.

Nemanja Rujević rekao je da je skupština po značaju postala besmislena, i da je sve teže opravdati što se sedi tamo.

"Ne smeta mi oštriji ton, kad se dohvate i malo lično, ali poenta je da to treba da služi osnovnoj svrsi da su tu predstavnici naroda koji treba da ukrste mišljenja, donose zakone, ali toj svrsi ono što se sad dešava ne služi", kazao je.

Mališić je ocenila da suština parlamenta više nije donosenje zakona, jer je smisao u stvari nastavak političke borbe, samo drugim sredstvima.

"Parlament ne može da se izoluje od onoga što je politika i to je problem. Svrha nisu zakoni, već je suština da se stalno pokazuje ko je tu glavni, ko može da opstruira. Vladajuća stranka je došla do tačke da ne može da podnese da se čuje i jedan glas protiv. Vladajući sa pomagačima na privremenom radu u opoziciji, to onemogućavaju opoziciji na svaki mogući način", kaže.

Govoreći o slučaju sa Rasimom Ljajićem, ona je rekla da je Šešelj čovek koji je skandal majstor svake vlasti i kad je na vlasti i kad nije. "I podržavajuci Miloševića devedesetih, i sada na strani Vučića, tj vlasti, i to pokazuje na milion načina".

Prema njenim rečima, slučaj sa Ljajićem se dogodio zbog izbora za nacionalne savete. "Treba Zukorlića malo podržati, a Rasim Ljajić je tu kolateralna šteta, ali zanima me kako će reagovati jer jasno mu je da Šešelj to nije uradio na nervnoj bazi već da je imao zadatak".

Rujević je rekao da je Šešelj "već dugo najelitnija prostituka u Srbiji", i dodao da dok "veliki vođa na presudi", možemo samo da nagađamo da li napadanje Ljajića u skupštini znači i okretanje leđa Ljajiću.

"Od kad je Vučić rekao da ga niko ne brani, kao da su poludeli svi oko njega, i sad ga uvlače u sve, kao da je on mera stvari", dodala je Mališić.

Rujević je rekao da Šešelje, kao osuđenik za ratne zločine, u parlamentu ne bi smeo ni da sedi i da se postupa po zakonu ne bi ni bio u parlametu.

Ali država je odlučila, dodaje Mališić, da on treba da predstavlja građane u parlamentu, drži glavnu reč, pojavljuje se na televiziji. "Parlament je isto društvo, to su ljudi izašli iz istog miljea, ista je retorika, isti odnos prema vođi, prema drugačijem mišljenju, matrica je ista", rekla je.

Kako je rekao Rujević, predsednica parlamenta Maja Gojković ne može da zaštiti integrtit parlamenta, jer je deo specijalne operacije unutar samog režima kao više puta presvučena radikalka. "Ona ne može istinski da podnese bivše dosovce, Ljajića, Zoranu Mihajlović, a to je zbodno velikom strategu da se onda baci koska, pa se priča te o rekostukciji vlade, te o sukobima. Ona istinski želi da igra tu ulogu", smatra on.

Mališić kaže da je to vrednosni okvir koji se podržava danas. "To je politika koja je napravila širok front od Brisela do Moksve i ima svoje izvođače radova, a Šešelje je jedan od važnih izvođača radova", zaključila je.

Megalomanija ispred pitanja o Kosovu

Govoreći o pitanju Kosova, Rujević je rekao da nije siguran ni da Vučić ima plan za Kosovo. "Verujem da Vučić i Tači nešto hoće, ali još uvek ne znaju šta hoće", kaže.

Mališić je rekla da predsednik Srbije hoće nešto da uradi, ali da je "negova megalomanija ispred pitanja o Kosovu".

"Mi smo svi taoci njegovog pokušaja da uđe u istoriju, i da dobije taj Putinov orden", kazala je.

Ona je rekla da je važno da u ovoj ludoj atmosferi ne dogodi incident koji bi sve promenio. "A bojim se da je gomila tenzija i nasilja vrlo opasna i da smo došli do toga da može da se dogodi incident koji može sve da promeni, i to isto važi i za našem društvo", kaže.

U srpskom društvu je tolika napetost, kako kaže, jer se već godinu dve dešava zamena sadržaja društva nekim novim koje plasira Vučić.

"Može nas dovesti do toga da se sve što se njemu smeta nađe iza crte. Ulazimo u proces u kojem se srpsko društvo strašno menja i naći ćemo se u čudu ako uđemo u EU, ući ćemo kao društvo potpuno razbucano, koje nema institucije, niti oblik društva", rekla je Mališić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.