Mališanu (4) su doktori predviđali SKORU SMRT, nije smeo da izađe napolje četiri godine, ali on je svima dokazao suprotno

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mališanu (4) su doktori predviđali SKORU SMRT, nije smeo da izađe napolje četiri godine, ali on je svima dokazao suprotno

Zbog preosetljivosti na sunce, mali Brodi Osga iz Grisvolda iz Konektikata četiri godine nije smeo da izađe napolje.

I najkraća vožnja kolima, uz zatvorene prozore, bila je dovoljna da mu lice prekriju bolni plikovi.

Brodi, koji je rođen pre termina, na rođenju je bio težak nešto više od kilograma, a kako je rastao, stanje mu se sve više pogoršavalo. Posle niza operacija, mališanu je konačno otkrivena retka anomalija mozga i lobanje, tzv. Arnod-Kjarijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << malformacija III, zbog koje, osim što ima hronične bolove i ne može normalno da jede, ne sme da izlazi iz kuće.

Za njegov četvrti rođendan, porodica, prijatelji i Fondacija "Poželi želju" (Make-A-Wish), podigli su mu specijalni šator iza kuće, u kome je mogao da trčkara i uživa u igri s decom ceo dan.

Hranjenje preko sonde, bezbrojne operacije i 18 meseci besanih noći bile su svakodnevica malog Brodija i njegove majke Džulije Rubin pre nego što su lekari konačno postavili dijagnozu. To saznanje, međutim, nije donelo olakšanje Džuliji.

Arnold-Kjarikeva malformacija znači da se lobanja ne razvija kako treba, zbog čega je ili nepravilnog oblika, ili premala za mozak. Kao posledica toga deo mozga kod moždanog stabla, cerebelum, ili mali mozak, vrši pritisak na mali otvor u bazi lobanje, kroz koji je kičmena moždina povezana s mozgom. U Brodijevom slučaju, došlo je do ispadanja malog mozga u kanal kičmene moždine, što je uticalo na funkcionisanje dela mozga koji kontroliše govor, ravnotežu, varenje, gutanje i disanje. Mališan mora da nosi specijalni ranac preko koga se hrani, a za sada nije utvrđeno na koji način anomalija utiče na njegovu izrazitu osetljivost na sunce.

Pre dve godine, lekari su rekli roditeljima da deca obolela od ove bolesti često umiru pre nego što odrastu i povezali su ih sa fondacijom "Poželi želju".

- Pomislila sam da bi bilo najbolje da to bude nešto što mogu da rade zdrava deca. Poželeli smo da nam naprave nešto kako bi mogao da se igra napolju.

Prošle su dve godine pre nego što je specijalni šator koji blokira opasne UV zrake i u kome je temperatura pod kontrolom, bio spreman za korišćenje, ali vredelo je truda. Kada je prvi put izašao iz kuće, Brodi je bio nasmejan od uva do uva. Unutrašnjost šatora prekrivena je veštačkom travom tako da po njoj može slobodno da trčkara.

- Veoma sam zahvalna svima koji pomažu meni i Brodiju. Nije lako biti samohrana majka i nikada ovo ne bih sama uspela  - rekla je Džulija za InsideEdition.com.

Zahvaljujući prijateljima, Brodi sada ima svoju oazu van kuće, u kojoj može da uživa do mile volje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.