Malinari u „nebranom grožđu”

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari u „nebranom grožđu”

Prepucavanje šabačkog i holandskog partnera završava preko novčanika poljoprivrednika iz Mačve

Šabac – Oko 80 malinara iz šabačkog kraja našlo se u „nebranom grožđu” posle tužbi koje je protiv njih Opštinskom sudu podnelo ovdašnje preduzeće za veletrgovinu voćem i povrćem „Multi fruts”. Od poljoprivrednika se traži da firmu obeštete za neisporučenu malinu u projektu koji je donirala vlada Holandije, a koji je obeležio neočekivani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sukob domaćeg i stranog partnera – Milovana Matića i Vilhemusa Lambertusa Deriksa.

Matićevo preduzeće „Multi fruts” i Deriksovo „Heutink hortonomik” osnovali su u januaru 2004. godine mešovitu firmu „Horto fruts internacional” sa sedištem u Šapcu, preko koje su sa seljacima u Zminjaku, Skrađanima, Pričinoviću, Slepčeviću, Dublju, Klenju, Bogatiću, Petlovači, Duvaništu, Lipolistu, Majuru i još nekim mačvanskim mestima ugovorili proizvodnju maline.

Nosioci projekta obavezali su se da će isporučiti sadnice i zalivne sisteme, obezbediti stručnu pomoć i organizovati otkup kompletne proizvodnje, a seljaci da će u godišnjim ratama, odbijanjem dela predate maline, isplatiti sadni materijal.

– Sadnice smo preuzeli 15. marta 2004, u vezama od po 100 komada. Predali su nam dve sorte, do tada nepoznate na našem području – „glen empl” i „empl”, ali pojedine veze nisu imale deklaraciju, što je već bilo sumnjivo. Zalivne sisteme nikada nismo dobili, niti smo prošli obećanu edukaciju. Ko je imao dovoljno novca, a radilo se o malom broju ljudi, sam se pobrinuo za zalivanje, a ostalima je malina počela da se suši – kaže za naš list Uglješa Ivanović iz Slepčevića.

Prema njegovim rečima, problemi su se nastavili i posle prvog roda, kada ugovorači nisu organizovali otkup, a nijedna druga hladnjača nije htela da primi ovu malinu, jer se radilo o plodovima koji su vrlo kvalitetni (aromatični) za svežu upotrebu, ali zbog prevelikog „krunjenja” nisu za zamrzavanje. Na dogovorenom otkupnom mestu u selu Zminjak nekoliko puta su izbijale žestoke svađe s Matićem.

Već sledeće godine, došlo je i do spora dvojice partnera. Deriks je tvrdio da je on idejni tvorac projekta za koji je novac dala vlada njegove zemlje, i sredinom juna smenio je Matića sa mesta direktora, optužujući ga da je navodno „opstruisao poslovanje u vreme otkupa i nije isplatio voće farmerima za 2004”. Međutim, partner iz Šapca nije dozvolio da Holanđanin uđe u preduzeće, niti da preuzme poslovnu dokumentaciju.

– U ime firme „Horto fruts” Deriks nam je poslao pismeno obaveštenje da su sve isporučene sadnice vlasništvo ove firme i da farmeri ne treba da ih plaćaju Matićevom „Multi frutsu” ili drugima, niti da ih smemo uništavati ili prodavati trećem licu. „Horto fruts” je tim dopisom garantovao i preuzimanje maline – ističe za naš list Rade Đurić iz Majura.

Deriks se nije dugo zadržao na funkciji direktora, iako je promenu uspeo da ozvaniči u Agenciji za privredne registre, jer je Okružni sud u Šapcu poništio privremenu meru Opštinskog suda kojom je prethodno ustoličen. Šta se sa njim u međuvremenu dogodilo poljoprivrednicima nije poznato, a po isteku ugovorenog roka stigle su im tužbe „Multi frutsa”

– Tražili smo od Opštinskog suda u Šapcu da se proces zbog celishodnosti i troškova objedini, ali su to odbili. Ja sam malinu zasadio na 30 ari. Sada mi traže da platim 80.000 dinara za sadnice dobijene iz donacije! Možda bih razumeo da je Matić ispunio ugovorne obaveze i organizovao otkup kako treba, umesto što smo debelo štetovali – ogorčen je Đurić.

Milovan Matić nije hteo da za „Politiku” prokomentariše ovaj slučaj i tvrdnje malinara. On je jedino rekao da je „od 300 ugovarača nezadovoljno samo njih desetak”.

M. Mijušković

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.