Malinari traže veće otkupne cene

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari traže veće otkupne cene

Ukoliko po završetku berbe ne bude ponuđena otkupna cena "crvenog zlata" od dva evra, malinari neće dozvoliti izvoz, poručeno sa protestnog skupa u Arilju. Proizvođači očekuju reakciju države i zaštitu proizvodnje.

Udruženje proizvođača malina "Vilamet" iz Arilja organizovalo je protestni skup izražavajući nezadovoljstvo ovogodišnjom otkupnom cenom maline.

Privatne hladnjače vratile su cenu malina sa 135 na 100 dinara po kilogramu.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unije proizvođača Dragiša Terzić rekao je da proizvođači traže otkupnu cenu od dva evra po kilogramu, ali da će berba neće biti prekidana jer su malinari uložili mnogo novca u proizvodnju.

Terzić je upozorio i da će, ukoliko po završetku berbe ne bude ponuđena otkupna cena koju proizvođači traže, oni organizovati proteste ispred hladnjača i na taj način blokirati izvoz.

"Nećemo dozvoliti da nijedan kilogram maline bude izvezen", istakao je Terzić.

Predsednik "Vilameta" je ocenio ponašanje hladnjača u formiranju otkupne cene kao monopolističko i dodao da takav odnos predstavlja kršenje principa slobodnog tržišta.

Prema njegovim rečima, sadašnja otkupna cena rezultat je dogovora većine hladnjača.

Proizvođači malina će zaključke sa protestnog skupa i zahtev da budu ispitane sve okolnosti oko formiranja ovogodišnje otkupne cene maline, sutra proslediti Vladi Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i Privrednoj komori Srbije.

"Proizvođači očekuju reakciju države i zaštitu proizvodnje", zaključio je Terzić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.