Malinari ne odustaju

Izvor: RTS, 11.Sep.2011, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari ne odustaju

Nezadovoljni otkupnom cenom maline, malinari proveli noć na centralnom trgu u Prijepolju i na putevima u Bajinoj Bašti i Kosjeriću.

Proizvođači maline iz novoformirane Unije proizvođača proveli su noć na centralnom trgu u Prijepolju i na putevima u Bajinoj Bašti i Kosjeriću.

Malinari traže da cena tog voća bude ista u celoj Srbiji, 100 dinara za kilogram, subvencije od 26 dinara i da se malina proglasi strateškim proizvodom.

Policijska upava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Prijepolja juče je zabranila "protest u pokretu" i time sprečila planiranu protestnu vožnju sa ostalim malinarima Zapadne Srbije prema Beogradu.

"Od jutros dolazi sve veći broj naših članova da nam se pridruži u protestu", rekao je agenciji Beta predsednik Udruženja malinara u Prijepolju Mirsad Obućina.

Obućina kaže da će malinari iz Prijepolja na trgu kod Doma kulture sačekati popodnevni susret sa rukovodstvom Unije proizvođača malina Srbije.

"Očekujemo i dolazak predstavnika Instituta za bezbednost, koji bi trebalo da ispitaju opravdanost jučerašnje zabrane našeg odlaska na zakazani protest", dodao je Obućina.

Malinari iz dvanaest mesta Zlatiborskog i Moravičkog okruga, okupljeni oko novoformirane Unije proizvođača malina, koji su protestnom vožnjom do Beograda hteli da ukažu na probleme zbog niske otkupne cene maline, zaustavljeni su sinoć na putevima kod Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića, Užica, Ivanjice, Bajine Bašte i Požege.

Malinari protestuju zbog, kako kažu, "permanetno ponižavajućeg statusa" koji imaju kod države.

Otkupna cena maline ove godine, prema njihovim rečima, nije dovoljna ni da se pokriju osnovni troškovi proizvodnje, te su mnogi zbog toga pretrpeli velike finansijske gubitke.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da sporazum koji je početkom avgusta postignut sa malinarima iz Arilja može da se primeni na sve otkupljivače i malinare u Srbiji. Podsećaju da u u budžetu nema para da bi se određenoj robi dodelio povlašćen status.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.