Malinari na traktorima stali pred policijske hamere

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari na traktorima stali pred policijske "hamere"

Malinari iz novoosnovane Unije proizvođača malina počeli su danas protest u Kosjeriću tražeći da cena tog voća bude 100 dinara i da im država da stimulacije od 26 dinara po kilogramu. Kolona traktora krenula je potom ka Beogradu, ali je ubrzo zaustavljena. U toku su pregovori s policijom.

Predsednik Unije Dragiša Terzić rekao je da u protestu učestvuju malinari iz Kosjerića, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Požege, Niša, Blaca, Bajine Bašte i Aleksandrovca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i da od protesta neće odustati dok im se ne ispune zahtevi.

"Ima preko 200 traktora i još 300 vozila u koloni. Idemo put Požege prema Beogradu, a očekujemo da će policija sprečiti da odemo za Beograd", rekao je pre polaskaTerzić i istakao da malinari traže razgovore sa premijerom i ministrom poljoprivrede, Mirkom Cvetkovićem i Dušanom Petrovićem.

Policijska uprava u Prijepolju zabranila je udruženjima malinara Prijepolja, Priboja i Nove Varoši da održe javne skupove u pokretu, odnosno da na traktorima dođu do Beograda.

"Održavanje navedenog javnog skupa dovelo bi do ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, javnog morala i bezbednosti ljudi i imovine, saopštila je Policijska uprava u Prijepolju.

Jake policijske snage sprečile su danas proizvođače maline iz Ivanjice da krenu na protest u Beogradu. Nekoliko desetina malinara, automobilima i traktorima, juče su ostali na Sajmištu u Ivanjici i na tom mestu pod šatorima ostaju.

Kako je izjavio Dobrivoje Radović predsednik Organizacionig odbora udruženja malinara Srbije, policija protesnu vožnju nije dozvolila jer su takvi vidovi izražavanja nezadovoljstva zakonom zabranjeni.

"Protest je organizovan na nivou čitave Srbije i po mojim saznanjima u svim gradovima gde je jutros trebala da krene kolona malinara, postavljenje su policijske blokade", rekao je on.

Radović je rekao da malinari ne žele da blokiraju puteve i da imaju sukob sa policijom i optužio nadležne da su stali na stranu tajkuna koji su dozvolili uvoz malina iz Čilea, dok je srpska malina otkupljena po nerealno niskoj ceni. On je pozvao sve poljoprivredne proizvođače da budu jedinstveni i da podrže malinare.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije nema novca u budžetu za ispunjenje zahteva malinara da im se da stimulacija od 26 dinara po kilogramu, rekao je pomoćnik ministra Miloš Milovanović.

On je juče kazao da ne vidi razloge za protest malinara iz zapadne Srbije, jer su obezbeđeni uslovi da tržišna cena tog voća sa 90 bude povećana na 100 dinara po kilogramu. On kaže da su stvoreni uslovi da svi hladnjačari, a ne samo oni iz ariljskog kraja, koriste subvencionisane kredite Fonda za razvoja na osnovu kojih mogu da ponude za deset dinara veću cenu malina po kilogramu od trenutne tržišne.

"Iz tog razloga ne vidim nikakve razloge za protest", rekao je Milovanović govoreći o protestu Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća.

Uzgajivači malina iz ariljskog kraja usaglasili su 7. avgusta sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i hladnjačarima otkupnu cenu od 100 dinara po kilogramu maline i obustavili petodnevnu blokadu puteva u okolini Arilja. Malinari su prvobitno od hladnjačara tražili povećanje sa 90 na 126 dinara za kilogram maline.

Početkom avgusta malinari su takođe na traktorima krenuli za Beograd, ali kordoni policije su "opkolili" Arilje iz kojeg je trebalo da krenu. Posle probijanja dva kordona došlo je do obračuna nezadovoljnih poljoprivrednika i policije u kome su dve "marice" završile u reci Rzav, a 27 policajaca bilo povređeno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.