Malinari krenuli ka Beogradu

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinari krenuli ka Beogradu

Oko hiljadu proizvođača malina krenulo kao Beogradu, pošto su se policija i Žandarmerija, koji su blokirali put, iznanada povukli.

Nezadovoljni proizvođači malina iz Arilja, koji su više puta pokušavali da probiju policijski kordon i krenu na protest u Beograd, uputili su se oko 13 časova ka glavnom gradu, nakon što su se policija i Žandarmerija iznanada povukli, javlja Fonet.

Više od 100 traktora i kamiona i nekoliko hiljada malinara krenulo je za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograd, nezadovoljni otkupnom cenom ovogodišnjeg roda od 90 dinara po kilogramu.

Ariljci u više navrata uspevali da probiju kordon policije, koja je postajala sve brojnija, ali do fizičkog obračuna nije došlo. Iz Arilja je trebalo da krenu i proizvođači iz Ivanjice, koje je na izlazu iz tog grada takođe blokirala Žandarmerija.

Predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović izjavio bi da bi malinari trebalo da se kod Požege sastanu sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači malina u Srbiji traže da otkupna cena tog voća bude 126 dinara za kilogram i smatraju da je cena od 80 do 90 dinara niska, jer je ovogodišnji rod maline izuzetnog kvaliteta.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je juče da nema promene visinu otkupne cene, jer se cene na tržištu u Srbiji formiraju slobodno.

Institut za ekonomiku poljoprivrede saopštio je da je razlog niske otkupne cene maline "čisto pitanje tržišta, odnosno, odnosa ponude i potražnje, a ne da se hladnjačarski lobi urotio protiv grupe proizvođača".

Potražnja diktira cenu

U tom institutu navode da otkupne cene jako variraju iz godine u godinu i da zavise od potražnje na tržištu, od kvaliteta ploda i visine prinosa, odnosno od konkurentnosti na tržištu.

Oni navode da hladnjačari koji otkupljuju maline, ove godine ostalo jagodičasto voće otkupljuju po cenama većim nego 2010. godine.

Prema podacima Instituta za ekonomiku poljoprivrede, kilogram kupine se ove godine otkupljuje po ceni od 30 do 50 dinara, a prošle godine cena je bila između 15 i 30 dinara, dok je u 2009. godini otkupna cena bila svega devet dinara za kilogram.

Borovnica se ovih dana na jugu Srbije otkupljuje po ceni od 270 dinara, a prošle godine kilogram se otkupljivao po ceni od 130 do 150 dinara, navode na Institutu.

Otkupna cena višnje, kako naglašavaju, ove godine bila je najviša u poslednjih deset godina i iznosila je 60 do 70 dinara za kilogram, dok je u 2010. godini prosečna otkupna cena bila 38,24 dinara za kilogram, a u 2009. godini 19,44 dinara.

Poljoprivredni stručnjaci procenili su da se sa jednog hektara zasada malina može očekivati godišnji prinos od oko 12.000 kilograma i da su ukupni godišnji troškovi proizvodnje oko 7.500 evra.

Oni navode da je sa cenom od jedan evro za kilogram, kada se odbiju ukupni godišnji troškovi, dohodak po jednom hektaru maline 4.500 evra, odnosno dobit po jednom kilogramu proizvedene maline 35 dinara ili 0,37 evra i što se "može smatrati odličnom zaradom u voćarstvu i u celokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.