Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali junaci veliki borci

Čim napune desetak sedmica, mačići počinju samostalno da love, jer im je majka donosila živog miša i gledala ih dok se muče da ga uhvate, te ih naučila da kasnije mogu sami da prežive u prirodi.

Kad na torti ugase tri svjećice, djeca već daljinski upravljač poznaju kao svoj dlan, a naučila su i da se zabavljaju igricama na telefonu ili računaru. I tu se, manje-više, kod nekih završavaju njihove i vještine i interesovanja.

Preko hljeba red salame, malo majoneze, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pa trk pred ekran da nešto ne propuste. Bez ekrana ne znaju da žive. Plašim se da je stranputica kojom se kreću prikazana u današnjim crtanim filmovima koje gledaju.

Nije svijetla budućnost mladim naraštajima. Da se ne lažemo, ne zbog toga što odrastaju u vrijeme Kristijana i selfija, već zato što nisu naučeni da naprave praćku ili saonice u obliku najlonske vreće napunjene sijenom.

Ako je sin sa četiri godine previše mali da bi svoje prljave čarape sam odložio u kupatilo, sa 25 će biti nejak da uradi što može njegov duplo stariji otac slomljene kičme.

Roditelji četvoro Jošića sa Manjače, kojim se već danima divi cijela država, neće se nikada hvatati za glavu. Danas im nije lako, jer gledaju potomke kako se muče, ali već sutra će mali junaci postati ljudi sposobni da se bore sa svime što život podmeće.

Dok su njihovi vršnjaci u Banjaluci već stigli u tople stanove i počeli da iznose spisak želja, Danijel, Danijela, Siniša i Bojana pješače kroz smetove. I čeliče se.

Njih ne treba žaliti. Treba im se diviti, čestitati im i vjerovati da su srećniji nego đaci pred koje roditelji dolaze automobilom. Ugađaju im da ne skvase noge i da se, ne daj bože, ne umore.

Da nevolja bude veća, najveće greške prave upravo oni koji su prije nekoliko decenija odrastali na isti način kao i dva brata i dvije sestre iz sela Donje Ratkovo.

Nisu ovi mališani nesrećni. Njihove želje su skromne. Za njih ne treba da se brinemo, oni će uspjeti u životu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.