Mali Zvornik, borba sa klizištima

Izvor: RTS, 07.Sep.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Zvornik, borba sa klizištima

Vanredna situacija u Malom Zvorniku, uvedena 14. maja, i dalje je na snazi. Još ima problema s putevima, delimično i sa vodosnabdevanjem, a neizvesno je i hoće li biti grejanja. Ponovo se aktiviralo i klizište na magistralnom putu Loznica–Ljubovija.

Vidosava Despotović iz sela Culine u opštini Mali Zvornik, od 17. maja zbog brda zemlje koje je pokrenulo klizište ne spava u kući. Krov nad glavom njoj i suprugu odnedavno je šator. Njihovo domaćinstvo je pored još pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u šestoj kategoriji – u kojoj su kuće za ponovnu gradnju.

"Dobili smo rešenje da ne koristimo kuću. Okolo smo očistili, moram da nešto skuvam, da spremim zimnicu. Uđemo na rizik, budemo u kući preko dana", kaže Vidosava Despotović.

U malozvorničkoj opštini registrovano je više od 200 klizišta koja su ugrozila i oštetila 80 stambenih objekata. Do sada su urađena 52 rešenja od kojih je 25 pravosnažno, ali izgradnja još nije počela.

Nove padavine opet su aktivirale klizište kod Starog mosta, gde je u prekidu i gasovod, zbog čega se dovodi u pitanje i početak grejne sezone u Malom Zvorniku. Osposobljavanje toplane da radi na mazut, zbog visine troškova nije prihvatljivo.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Drina" Boško Marković napominje da je oprema koja je ranije postojala u toj toplani potpuno neupotrebljiva i da se mora potpuno obnoviti. "Za budžet opštine i preduzeće to je prevelika suma, ali alternativa ne postoji", dodaje Marković.

U opštini navode da je projekat za sanaciju ovog klizišta uradio CIP pre dva meseca, ali radovi još nisu počeli. Lokalna samouprava radila je na obnovi puteva, vodosnabdevanju, uređenju rečnih korita, saniranu mostova.

Predsednik Opštine Mali Zvornik Dragan Bogićević navodi da je obnova koštala 84 miliona dinara, ocenjujući da je to ogromna suma, imajući u vidu da je budžet opštine 600 miliona. "Planirane investicije morali smo da žrtvujemo zbog obnove", ističe Bogićević.

Svaka nova padavina zabrinjava stanovništvo ne samo Malog Zvornika, jer je, kako kažu, magistralni put ka Ljuboviji njihova veza sa Bajinom Baštom i u drugom smeru sa Loznicom.

Alternativni put koji je urađen u saradnji sa Vojskom Srbije u dužini od 11 kilometara služi za snabdevanje, ali ne i za tešku mehanizaciju kada dođe zima, pa se zbog toga očekuje da će radovi na sanaciji klizišta kod Starog mosta početi što pre.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.