Mali: Smanjićemo deficit četiri puta

Izvor: Danas, 10.Dec.2015, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Smanjićemo deficit četiri puta

Deficit budžeta Grada krajem 2013. iznosio je više od 20 odsto, a realan deficit sledeće godine biće manji od pet procenata. Politikom štednje smanjićemo deficit četiri puta, a smanjujemo i nasleđene dugove, rekao je juče gradonačelnik Siniša Mali u Sava Centru, na 43. skupštini Stalne konferencije gradova i opština, godišnjem okupljanju gradonačelnika i predsednika opština.

- Budžet Beograda planiran za sledeću godinu po svom karakteru biće razvojni jer ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << više od 23 milijarde dinara uložiti u kapitalne projekte, razvoj vodovoda, kanalizacije, asflatiranje i druge koji treba da poboljšaju kvalitet života u glavnom gradu. Takođe, pokrenut je i projekat "Beograd na vodi" i formirali smo dve slobodne zone, u Obrenovcu i na Paliluli, a u ovoj prvoj očekujemo investitora već u januaru. Time će biti otvoreno dodatnih 1.400 radnih mesta u Beogradu, što u prestonici dugo nije bio slučaj " rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, radi se i na otvaranju Kancelarije za investicije, a investitorima će se pružiti brojne mogućnosti i svaka vrsta podrške za ulaganje.

" Do kraja godine potpisaćemo i prvi ugovor za javno-privatno partnerstvo u oblasti javnog prevoza, vredan 500 miliona evra u narednih deset godina. U toku nam je i JPP za upravljanje otpadom, vredno 250 miliona evra. Sledeće godine planiramo i izgradnju pet do šest podzemnih garaža, kao i JPP u oblasti prerade otpadnih voda jer Beograd trenutno nema nijednu fabriku za tu namenu, a sva kanalizacija ide u Dunav i Savu. Hoćemo da gradimo i novu autobusku stanicu, a sebi smo stavili u zadatak da u narednih deset godina rešimo pitanje vodovoda i kanalizacije u glavnom gradu. U protekla dva meseca uveli smo i poboljšali kvalitet za više od 125 usluga koje građani koriste preko interneta " istakao je Mali.

On je posebno istakao važnost Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i primenu Zakona o ulaganjima.

" Cilj svih nas jeste da povećamo prihode, privučemo investicije i tako utičemo na investitore da ulažu, zapošljavaju i plaćaju poreze i doprinose u našoj zemlji. Grad je takođe inicirao izmenu Zakona o porezu na imovinu i očekujem da će do njegove promene doći tokom sledeće godine, kako bi bio pravedniji za sve građane " naglasio je Mali.

Tokom konferencije održava se i završna manifestacija Programa EU pod nazivom "EU exchange 4", kojim je lokalnim samoupravama u Srbiji podeljeno 4,5 miliona evra u obliku grantova za razvoj različitih programa, među kojima je najveći broj u oblasti socijalne politike i infrastrukture.

Na otvaranju skupa prisutnima su se, osim gradonačelnika, obratili i Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, zatim Majkl Davenport, šef Delegacije EU u RS, kao i Zoran Perišić, predsednik SKGO, koji je predstavio rad organizacije tokom 2015.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.