Mali London propustio veliku šansu

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mali London" propustio veliku šansu

Pančevo – I pored povećeg elaborata koji su 2003. godine izradili arhitekti, saobraćani inženjeri i sociolozi Direkcije za izgradnju Pančeva, u kome se detaljno obrazlaže kako započeti raseljavanje najveće romske gradske "komune" u južnom Banatu, "Malog Londona", to još nije ni na vidiku. Predviđeno je bilo da se, za početak, na lokaciji "Karaula" izgradi 28 stanova za 166 stanovnika naselja. Za to je tada bilo potrebno 70,5 miliona dinara. U međuvremenu, 2005, počeo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se ostvaruje evropski program "Decenija inkluzije Roma", vlada je donela zaključke, ali raseljavanje "Malog Londona" još nije na vidiku. "Koškanje" urbanista i predstavnika Roma nastalo je oko lokacije za novo naselje. Za Rome nije bila prihvatljiva "Karaula", a urbanisti su odbacili četiri druge lokacije koje su ponudili stanovnici "Malog Londona". Stručni tim Direkcije, međutim, obećao je i nove lokacije, uz obrazloženje da nije dobro sve njih preseliti na jedno mesto i tako stvoriti neku vrstu geta. Romi su ipak odbili 2003. da i sami učestvuju u izgradnji stanova i tražili "minimum dve sobe" u stanovima i deset ari okućnice. Prema podacima iz 1998, u "Malom Londonu" živelo je 248 stanovnika.

Petar Dumitru, predsednik Društva Roma "Mali rit – London", kaže za "Politiku" da je 2004. ova enklava imala čak 711 stanovnika. Sama vest da će se za stanovnike ovog naselja graditi stanovi podstakla je mnoge da se dosele, u nadi da će dobiti pristojan smeštaj. U međuvremenu, 2005. opština Pančevo je objavila da će na lokaciji "Malog Londona" graditi sportsku halu, što će nužno dovesti do iseljavanja tamošnjih žitelja. Tako je pokrenut drugi veliki talas doseljavanja, ne samo Roma, na ovu lokaciju. I Dumitru i Suzana Jovanović, član Opštinskog veća, zadužena za socijalna pitanja, misle da u najvećem slamu južnog Banata sada ima nekoliko hiljada žitelja.

Dumitru tvrdi da su Romi i dalje protiv preseljenja na lokaciju "Karaula", jer im onemogućava sakupljanje sekundarnih sirovina, sve škole su daleko, ali kaže da bi pristali da se presele u blizinu nekadašnjeg centra za predvojničku obuku. On je kategoričan da stanove treba obezbediti za samo 144 porodice, odnosno 711 žitelja "Malog Londona" popisanih 2004. godine... Dumitru tvrdi da zbog sadašnjih uslova stanovanja u naselju "Mali London" najmanje 40 mališana iz naselja ne ide u školu.

Suzana Jovanović, član Opštinskog veća, za naš list pojašnjava da postoje bar dva značajna problema: još nisu obezbeđeni izvori finansiranja, a problem je i u razjedinjenosti Roma, zbog čega nije lako utvrditi ko bi u njihovo ime mogao da pregovara. Ona tvrdi da na području opštine Pančevo postoji devet udruženja, odnosno struja unutar romske populacije, od kojih tri u samom Pančevu.– Prošle godine, o tome smo obavestili Nacionalni savet Roma, a oni su nam odgovorili da će biti organizovani izbori kako bi Romi svuda dobili legalne predstavnike. Ipak, od tada nije bilo promena, a tri struje koje tvrde da zastupaju Rome Pančeva nisu ni u čemu saglasne i međusobno se optužuju – kaže Suzana Jovanović.

Budući da su dosadašnje šanse propuštene, rešenje problema će morati verovatno da pričeka bar još nekoliko meseci. Po svemu sudeći, rešavaće ga nova opštinska vlast, nakon predstojećih lokalnih izbora.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.