„Mali Joakim“ za najmlađe ljubitelje pozorišta

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mali Joakim“ za najmlađe ljubitelje pozorišta

Festival predstava za decu i mlade, profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim", od petka se održava u Lazarevcu. Tokom osam dana najmlađa pozorišna publika videće sedam takmičarskih predstava i jednu u čast nagrađenih.
„Nije lako biti dete“, sa dasaka koje život znače poručuju mladi glumci Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara. I oni su na festivalu „Mali Joakim“.

„Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dečja predstava samo zabavnog karaktera, već i edukativnog, što ja smatram vrlo važnim. U ovoj predstavi ja, to jest moj lik, pregovara u ime sve dece koja gledaju ovu predstavu i to mi je onako izuzetno bitno što predstava nosi sa sobom jednu jasnu poruku i staje iza dece koja gledaju ovu predstavu“, kaže glumac Nedim Nezirović.
„Najstrašniji dan u životu Strahinje“ dočarali su deci glumci „Puls teatra“ iz Lazarevca.
Šabačko pozorište nastupilo je sa „Belom grivom“, „Tihi dečak“ došao je iz kragujevačkog pozorišta za decu, a „Legendu o mesečevoj princezi“ izvele su Nišlije.
Iz Leskovca će stići „Mališa u zemlji knjiga“, a „Ko nema vugla, gugla“, reći će Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca.

„Kvalitet izvedenih predstava do sada, a verujem i do kraja festivala, svedok je da možemo da kažemo da je festival 'Mali Joakim' bitno doprineo nečemu što se zove unapređenje  stvaralaštva za decu i mlade u našoj državi“, kaže Miodrag Dinulović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ iz Lazarevca organizatori su festivala.
„Mi u publici imamo buduće saradnike, imamo potvrdu za obe naše buduće produkcije i znate kako, ako ulažete u one koji su mlađi od vas, u decu, onda to može samo lepim i dobrim da se vrati. Mi ih učimo kroz pozorišne predstave nekim dobrim i pravim vrednostima. Selekcija je ove godine izuzetna. Ona tretira i problem odrastanja i sazrevanja dece i problem dece sa posebnim potrebama“, kaže Ivana Nedeljković, direktorka „Puls teatra“ Lazarevac.
Festival „Mali Joakim“ završava se u petak. U čast nagrađenih, kraljevačko pozorište izvešće im „Pinokija“ kakvog još nisu videli. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.