Izvor: RTS, 25.Maj.2022, 11:19

Mali: Dogovoreno da Srbija u Mađarskoj uskladišti 500 miliona kubika gasa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Budimpešti, nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.
Dogovor je preciziran nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili u Novom Sadu na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede, da Srbija može da uskladišti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je, nakon sastanka, rekao novinarima da će na osnovu današnjeg dogovora, Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.
"Ovo je velika i važna vest za građane. Obezbedili smo 500 miliona kubnih metara za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. To će obezbediti sigurno snabdevanje gasa Srbiji i to smo obezbedili danas", istakao je Mali.
Ministar Sijarto je rekao da su današnji dogovori dokaz strateškog prijateljstva dve zemlje.
"Uskladištićemo gas našeg suseda za sledeću zimu, jer imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje. Nećemo podržati predlog Evropske unije za naftni embargo Rusiji dok se ne nađe rešenje koje obezbeđuje energetsku bezbednost Mađarske", izjavio je Sijarto.
Mali zahvalio na podršciMinistar Mali je čestitao Sijartu na ponovnom imenovanju za manistra spoljnih poslova, kao i premijeru Orbanu na formiranju nove vlade.
Mali je rekao da je Mađarska postala naš treći spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke i Kine, a drugi u Evropi i zahvalio Vladi Mađarske na podršci.
Podsetio je da je predsednik Srbije definisao, kao jedan od prioriteta, sigurno snabdevanje energijom građana Srbije i da se i radi na tome.
"Tranzit gasa teče nesmetano"Ministar je istakao je da tranzit gasa teče nesmetano i iz pravca Srbije ka Mađarskoj i obrnuto i da će dve zemlje tako i nastaviti.
Kazao je da je čitav niz tema bio na stolu i da se razgovaralo o saradnji Elektroprivrede Srbije i mađarskog energetskog preduzeća MVM.
Dogovoreno je da njihovi predstavnici naredne nedelje dođu u Beograd i razgovaraju o saradnji i zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije, zatim u zajedničku nabavku električne energije.
Zajedničko ulaganje u izgradnju interkonektoraMali je rekao da zajedno možemo da budemo mnogo jači i dobijemo bolje cene u ovoj energetskoj krizi, kao i da obezbedimo sigurnije snabdevanje energijom i što više umanjimo posledice krize u svetu.
Ministar je izjavio da je dogovoreno i zajedničko ulaganje u izgradnju interkonektora za transmisiju električne energije između dve zemlje, kako bi viškovi mogli da se prenose u Srbiju i Mađarsku po potrebi.
Uskoro će zima, i Srbija i Mađarska se na pravi način spremaju za to, naglasio je Mali.
Na pitanje mađarskih medija kako vidi to što je EU predložila šesti paket sankcija Rusiji za embargo ruske nafte, s obzirom na to da Srbija nije članica EU, Mali je rekao da se nada da će preovladati razum i da će se odluke donositi tako da se što više umanje negativne posledice tih sankcija.
O snabdevanju gasom iz MađarskeNa pitanje da li je razgovarano o mogućnosti da Srbija tokom zime kupuje od Mađarske gas koji će skladištiti u Mađarskoj, Mali je rekao da je Srbija dobila veliku saglasnost iz Mađarske i oko snabdevanja gasom i da su obe opcije otvorene, te da se gas može kupovati od njih, ali i od treće strane.
"Razumni su da nam daju obe mogućnosti i u narednim danima ćemo se opredeliti", rekao je Mali.
Sijarto je rekao, na pitanje da li je ta zemlja zainteresovana da se u formiranju zajedničke berze struje pridruži Sloveniji i Srbiji, koje to rade zajedno sa evropskom berzom struje, da su zainteresovani da zajednički nabavljaju energente sa Srbijom, jer to garantuje još veću bezbednost.

"U Ukrajini se odvija rat, a posledice tog rata nas dovode do toga da imamo na svakom polju nesigurnosti i to još više jača značaj saradnje između Mađarske i Srbije. U vrlo sličnoj smo situaciji zbog geografskog položaja i infrastrukture. Bezbednost snabdevanja energijom je stvarni problem, a ne ideološka fraza", naveo je.
Sijarto je rekao da je Južni tok, koji ide preko Srbije, veoma značajan za Mađarsku pošto dobijaju 10 miliona kubika gasa dnevno iz pravca Srbije.
To ide bez smetnji i u skladu sa ugovorom, a do sada je preko Srbije izvezeno iz Mađarske 450 miliona kubika gasa, rekao je Sijarto.
"Dogovorili smo se da Srbiji pružimo mogućnost da koristi mađarska skladišta gasa da bi u Srbiji obezbedili nesmetano snabdevnje i da od ukupnog kapaciteta, više od šest milijardi kubika gasa, ustupe deo Srbiji tokom zime", naveo je Sijarto.
O povezivanju elektromreža Preneo je da je dogovoreno i da se povežu elektromreže dve zemlje, što će trajati u narednih šest do osam godina, kako bi struja mogla da se razmenjuje.
Mali i Sijarto su izrazili očekivanje da će vrlo brzo biti potpisani i sporazumi o tim dogovorima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"TO SU OGROMNE CENE" Oglasio se Vučić o razgovorima sa Putinom: Evo šta možemo da očekujemo

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2022

Naveo je da ga je ministar finansija Siniša Mali obavestio o razgovorima sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom...Kada je reč o predstojećem razgovorima sa Ruskom Federacijom o gasu, možda i sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i koja je cena gasa prihvatljiva za...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.