Mali: Dogodine Moja prva šansa dostupna za sve koji se prijave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2021, 19:04

Mali: Dogodine "Moja prva šansa" dostupna za sve koji se prijave

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija odlučno i brzo reagovala i sačuvala ekonomsku stabilnost u uslovima nezabeležene globalne krize izazvane pandemijom kovida 19 što je, kaže, najveći uspeh Vlade Srbije u proteklih godinu dana.

Mali je u Skupštini Srbije, u delu sednice na kojoj su članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika, rekao da su u najtežim i nikad izazovnijim uslovima Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisali dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prioriteta - brigu za zdravlje nacije i brigu za očuvanje ekonomije.

Naglasio je da je, kada je počela kriza izazvana kovidom 19 Srbija bila prva u svetu koja je obezbedila dovoljan broj respiratora, lekova,opreme, kao i da je, kada se pojavila vakcina, omogućila građanima da biraju između četiri vakcine.

''Izgradili smo tri kovid bolnice, učinili smo sve da sačuvamo zdravlje i živote građana. Srbija nikada nije tako brzo reagovala i izgradila potrebne kapacitete koji su spasili hiljade života'', rekao je Mali odgovorajući na pitanje poslanika SPP-US S Samira Tandira o rezultatima vlade u proteklih godinu dana.

Mali je podsetio da Srbija gradi prvu fabriku vakcina u regionu i da će od marta biti prva zemlja u regionu koja prozivodi vakcine što , kako je rekao, govori o ozbiljnosti države u rešavanju problema sa kovidom 19.

Kada je u pitanju ekonomija, Mali je rekao da je Vlada Srbije odlučno i brzo reagovala na pandemiju i da je sačuvala radna mesta, proizvodne kapaciete i izbegla '' crne scenarije'' sa kojima su se suočile mnoge zemlje, poput SAD gde su , kako kaže, zatvarane fabrike, a desetine hiljade ljudi ostali bez posla.

''Privrede mnogo razvijenih zemalja su pale na prvi udar korona virusa, a u Srbiji se to nije desilo i to je naš najveći uspeh'', rekao je Mali.

Podsetio je da je država prvim, drugim i trećim paketom pomoći, u iznosu od više od osam milijardi evra, podržala privredu i građane, kao i da je rebalansom budžeta predviđena isplata 20 evra u decembru svim punoletnim građanima.

Naveo je da je u ovoj godini stopa rasta BDP iznosi više od 7 odsto i da će Srbija, kada se uzmu u obzir rezultati iz prošle i ove godine, biti pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi što se, kaže, skoro nije desilo.

''Svako obećanje ispunili smo u dan i dinar, nije bilo jednostavno reagovati na pravi način, ali mi smo uspeli, slika naše države je potpuno drugačija nego pre nekoliko godina. To rezultat odgovorne politike koju je započeo Aleksandar Vučić kao predsednik vlade'', rekao je Mali.

Naveo je da je Srbija prošla kroz teške reforme fiskalne konsolidacije koje su, istakao je, dovele do toga da četiri godine zaredom imamo suficit u budžetu i zdrave javne finansije.

Mali je rekao da će do kraja ove godine udeo javnog duga u BDP biti 58,2 odsto, a da će za sledeću godinu biti projektovan na 55,5 odsto navodeći da je sadašnja vlast nasledila dug bivše vlasti od više od 70 odsto.

Istakao je da i kurs stabilan u poslednjih 7 godina i da je zahvaljujući stabilnim finansijama vlada u januaru ove godine donela odluku da poveća penzije za 5,9 odsto, a plate za 5 odsto.

Takođe, podsetio je da u septembru postignut dogovor da se minimalna zarada poveća za 9,4 odsto od januara 2022. godina i da iznosi 35.000 dinara, dok je, kako kaže, 2012. godine minimalac iznosio 15.700 dinara.

Mali je kazao i da se u Srbiji nikada nije više gradilo izdvojivši, između ostalih, projekte kao što su brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica Surčin-Beograd, autoput Niš-Merdare, kao i da će uskoro početi izgradnja Dunavske magistrala, od Požarevca ka Golupcu, kao i autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

''Činjenica je da smo spasili ekonomiju, a to kažu MMF i Svetska banka, kao i da smo pravovremeno reagovali i obezbedili lekove, opremu, vakcine, to je simbol velikog uspeha i rastuće ekonomske snage naše zemlje'', zaključio je Mali.

Dogodine "Moja prva šansa" dostupna za sve koji se prijave

Program "Moja prva plata" biće nastavljen i narednih godina, a učinićemo sve da naredne godine svi koji se prijave na konkurs uđu u taj program, izjavio je Mali.

On je time odgovorio na pitanje poslanice Rozalije Ekres (SVM) o tome da li je moguće da se mladima koji su najugroženijie nezaposlenošću pruži sansa da nađu posao.

"Da li će svi koji se prijave dobiti subvenciju? Apsolutno potvrdan odgovor, jer je svima nama u interesu da svako od tih mladih dobije svoje prvo radno iskustvo", rekao je ministar Mali.

Dodao je da je prilikom obilaska jedne kompanije za proizvodnju lekova i suplemenata video četvoro mladih koji su nakon pripravničkog staža dobili posao na neodređeno vreme.

"Svi su dobili posao za stalno, jer su se pokazali, poslodavac je bio zadovoljan. Lep, dobar, uspešan projekat i smatramo da treba da ga nastavimo u godinama pred nama i učinićemo sve da svi koji su se prijavili uđu u program", rekao je Mali.

Dodao je da je suština politike Vlade da se bori da svaki građanin Srbije živi bolje i da zadrži mlade u zemlji tako što će im dati šansu da rade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.