Mali:Beograd još može da bankrotira

Izvor: B92, 21.Dec.2013, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali:Beograd još može da bankrotira

Beograd -- Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali izjavio je da još nije prošla opasnost da glavni grad bankrotira.

On je dodao da je prethodnih godina grad rupu u budžetu pokrivao novim zaduživanjima.

"Važila je filozofija - nije važno koliko su prihodi, jer koliki god da su rashodi pokrićemo ih uzimanjem kredita", rekao je Mali u intervjuu za Politiku i dodao da se u kasu Beograda u 2013. godine slilo 13 milijardi dinara manje nego što je početkom godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planirano.

Mali je dodao da su, u isto vreme, rashodi ostali isti ili su se povećali.

"Ukoliko se ne zaustavi ta negativna spirala, Beograd bi mogao doći u situaciju da niko više neće hteti da mu pozajmi novac, ili će biti toliko zadužen da neće moći da vraća rate kredita", rekao je on.

On je dodao da Beograd više nema novca da finansira sve akcije koje je do sada finansirao ali da je preovladao stav da će biti obezbeđena sredstva za socijalnu zaštitu, poput trinaeste penzije i novca za porodiljsko odsustvo.

Mali je ponovio da je Privremeno veće zateklo veliki javašluk i nedomaćinsko ponašanje u javnim preduzećima i da su u najgorem položaju GSP, Beogradske elektrane, Sava centar i Beograd-put, jer ta preduzeća neprestano prave gubitke, dok Elektrane imaju problem sa naplatom potraživanja.

Govoreći o GSP-u, Mali je rekao da će nova gradska vlast morati ozbiljno da porazmisli o restrukturiranju tog preduzeća, koje ima čak 6.000 zaposlenih.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima turske kompanije, koja je većinski vlasnik Apeksa, i imaćemo ih još. Zatražili smo strukturu njihovih prihoda i rashoda, da utvrdimo da li grad mnogo ili malo plaća njihove usluge. Kada dobijemo izveštaj, videćemo šta ćemo da uradimo", rekao je Mali.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost raskida ugovora sa kompanijom koja rukovodi prodajom i naplatom karata za prevoz, Mali je dodao da će vrlo brzo biti poznato šta bi za grad bilo najbolje i koje je rešenje prihvatljivo za obe strane, i nije isključio ni mogućnost nastavka saradnje ni raskida ugovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Opasnost od bankrota nije prošla

Izvor: RTS, 21.Dec.2013

Još uvek postoji opasnost da glavni grad bankrotira, izjavio predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali. On je rekao da je prethodnih godina grad rupu u budžetu pokrivao novim zaduživanjima i dodao da se u gradsku kasu u 2013. godine slilo 13 milijardi dinara manje nego što je planirano....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.