Malerova Peta simfonija sutra na Kolarcu

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malerova Peta simfonija sutra na Kolarcu

Nakon uspešnog prošlonedeljnog koncerta iz Klasičnog ciklusa na kome je izvela Devetu simfoniju Gustava Malera, Beogradska filharmonija pod upravom svog šefa dirigenta Muhaja Tanga izvešće sutra uveče u Kolarčevoj zadužbini Malerovu Petu simfoniju.

Remek delo svetske muzičke baštine i centralno u opusu od devet simfonija austrijskog kompozitora Gustava Malera (1860-1911), čija se stogodišnjica od smrti obeležava ove godine u koncertnim salama širom sveta, najizvodjenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Malerovo delo.

Simfonija iz zrelog stvaralačkog perioda, inspirisana dogadjajima iz Malerovog života, bliskim susretom sa smrću 1901.godine kada je umalo umro od unutrašnjeg krvarenja, premijerno je izvedena 1904.godine u Kelnu, dirigovao je Maler i kako je tada zabeležio, "nije dobro primljena jer niko nije razumeo".

Malerova peta simfonija ima pet stavova, najpoznatiji je četvrti "Adadjeto" koji je širu popularnost stekao kao centralna muzička tema filma "Smrt u Veneciji" Lukina Viskonsija.

Beogradska filharmonija će na sutrašnjem koncertu izvesti i Koncert za flautu i harfu Volfganga Amadeusa Mocarta sa solistkinjama, harfistkinjom BF Milicom Pašić i solo flautistkinjom Hamburških simfoničara, Suzan Barner.

Najmladji član Beogradske filharmonije harfistkinja Pašić primljena je u orkestar 2009. godine na zatvorenoj audiciji, članovi komisije bili su iznenadjeni jer harfistkinja koja je ubedljivo pobedila, u to vreme nije ni završila muzičku akademiju.

Pašić je u medjuvremenu postala laureat medjunarodnog takmičenja harfista u Madjarskoj a ove godine je izabrana da, kao jedna od 26 mladih harfista iz 23 zemlje sveta, učestvuje u programu Focus on Youth na svetskom kongresu harfista u Vankuveru.

Do sada najveću šansu da započne solističku karijeru dobila je sa orkestrom Beogradske filharmonije i dirigentom Tangom sa kojim je saradjivala kao član orkestra.

Pred sutrašnji nastup mlada umetnica kaže da joj puno znači prilika da nastupi kao solista sa Filharmonijom, ispred kolega sa kojima dugo saradjuje i sa kojima se odlično poznaje.

- To je veliki izazov, Mocartov dupli koncert je lagana muzika za slušanje, ali zahtevna za izvodjenje, iako već godinama nastupam, uzbudjena sam kao da prvi put treba da izadjem na scenu - kazala je mlada harfistkinja Pašić.

Povezane vesti: Arsen Dedić - veteran koji je sve bolji Rahbari večeras sa Filharmonijom Solo oboista Čikaškog orkestra gost Beogradske filharmonije Koncert Beogradske filharmonije u čast Zorana Đinđića Sara Čeng večeras sa Beogradskom filharmonijom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Malerova Peta simfonija večeras na Kolarcu

Izvor: Glas javnosti, 25.Nov.2011, 07:16

BEOGRAD - Nakon uspešnog prošlonedeljnog koncerta iz Klasičnog ciklusa na kome je izvela Devetu simfoniju Gustava Malera, Beogradska filharmonija pod upravom svog šefa dirigenta Muhaja Tanga izvešće večeras u Kolarčevoj zadužbini Malerovu Petu simfoniju...Remek-delo svetske muzičke baštine...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.