Male stranke, važni partneri

Izvor: RTS, 15.Okt.2013, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male stranke, važni partneri

Male stranke u Srbiji čine većinu registrovanih, a ove godine osnovane su četiri partije. Praksa pokazuje da svaka manja stranka može biti važan partner, jer može koaliciji doneti koji mandat više. Posle izbora čak postaju presudni za formiranje koalicija, a nekada su i politički alibi za promašaj velikih stranaka, smatraju analitičari.

Nekada je na političkoj sceni Srbije bilo više stotina stranaka. Međutim, primenom novog zakona o političkim partijama situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se promenila, pa je u registar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu upisano 95 političkih partija.

Male stranke u Srbiji čine većinu registrovanih, a ove godine osnovane su četiri partije. Najmlađa među registrovanim partija je Stranka Grka Srbije. 

Ipak male i stranke manjina često su jezičak na vagi. Profesor anatomije iz Ćuprije, Grk rodom iz Soluna, nedavno je osnovao Stranku Grka.

Hristos Aleksandropulos iz Demokratske levice Srbije kaže da je normalno da kao mala stranka ima jednu političku platformu, a više ciljeva. Prema njegovim rečima, glavni cilj je da daju doprinos kako bi Srbija postala deo EU.

"Mi kao pripadnici Grka u Srbiji ne osećamo se kao manjina, mi smo deo ovog naroda i iskoristićemo mogućnosti koju nam pruža zakon Republike Srbije", rekao je Aleksandropulos.

Važeći zakon o političkim partijama predviđa da je za osnivanje stranke neophodno prikupiti 10.000 potpisa građana, što nije nimalo lak posao.

Zakon jeste smanjio broj partija, ali se politička scena Srbije nije mnogo promenila. Svaka od stranaka misli da je drugačija i da donosi nešto novo.

Ivan Karić iz stranke Zeleni Srbije kaže da je ta partija napravila jedan iskorak ulaskom u nacionalni parlament u koaliciji sa DS-om i nekim strankama koje su danas na vlasti.

"Mi mislimo da je poštenije da budemo sa svojim partnerom sa kojim smo ušli u parlament, a najlakše ćemo promeniti stranu ako neko od velikih partnera promeni svoju politiku", istakao je Karić.

Atraktivni politički partneri

Praksa pokazuje da je svaka manja stranka može biti važan partner, jer može koaliciji doneti koji mandat više. Posle izbora čak postaju presudni za formiranje postizbornih koalicija, a nekada su i politički alibi za promašaj velikih stranaka, smatraju analitičari.

Marko Blagojević iz Cesida rekao je da je mala partija u sistemu kakav je u Srbiji jeste atraktivan politički partner ali za predizbornu koaliciju.

"To je razlog opstanka ovolikog broja manjih političkih stranaka u Srbiji koje nakon izbora postaju, a neki od njih i ozbiljni politički faktori, zbog toga što se većina u parlamentu često pravi sa jednim ili dva poslanika više nego što je neophodno", smatra Blagojević.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da male stranke imaju značajnu upotrebnu vrednost, a ono što najviše smeta jeste činjenica da imaju uticaj koji je nesrazmeran njihovom pojedinačnom rejtingu u biračkom telu.

"Otuda posteje mnogi prigovori za to što su male stranke prisutne u našim političkim debatama i što su mirođija u svakoj političkoj čorbi", naveo je Vuk Stanković.

U skupštini Srbije radi 46 stranaka. Analitičari smatraju da bez obzira na njihovu raznovrsnost dominacija Srpske napredne sranke smanjuje manevarskih prostor i uticaj manjih stranka na donošenje političkih odluka što u prethodnim vladama nije bio slučaj. Da bi opstale moraju nešto da menjanju i ponude biračima.

"Ono što bi svakako bilo bolje za politički život u Srbiji jeste da dođe do što većeg fuzionisanja bilo manjih stranaka u jedinstvene malo veće stranke sa većim ambicijama boljim kadroviskim sastavom i jasnijom političkom porukom ili pak fuzionisanje malih stranaka sa velikim strankama čime bi se napravio neki politički poredak u kome bi jasno bili distribuirani i politički stavovi i prepoznati akteri koji su njihovi zastupnici", naveo je Vuk Stanković.

Osnivanje političkih partija podstiče proporcionali izborni sistem po kojem je Sbija jedna izborna jedinica sa cenzusom od pet posto. U Cesidu kažu iako je na izgled dostupan nije ga ni malo lako preći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.