Mala zemlja, velike istorije i kulture

Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala zemlja, velike istorije i kulture

Beograd - Francuski glumac Žerar Depardje u okviru svoje posete Srbiji sastao se juče sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i zajedno sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem obišao Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju.

Depardje je kazao da je u Srbiju došao jer ga interesuje kultura, ali i da je čuo da je hrana u Srbiji odlična.

- Reč je o maloj, ali zapravo velikoj zemlji kad je u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << bogata istorija i kultura - kazao je Depardje.

Glumac je novinarima u Vladi Srbije, gde se sastao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je on umetnik i da se ne razume u politiku, ali je izrazio zadovoljstvo zbog toga što Srbija nije sledila Evropsku uniju u uvođenju sankcija Rusiji.

Depardje, koji ima rusko državljanstvo, ocenio je da je srpska vlada time pokazala vidovitost, odlučnost i humanost, uz ocenu da će problem u Ukrajini rešiti predsednik Rusije Vladimir Putin, na miran način.

Kako je istakao, njegov prijatelj Putin je inteligentan čovek, koji nije za rat, a Rusi i Rusija su njegovi veliki prijatelji.

- Ja sam pre svega umetnik, nisam političar i nisam pozvan da to komentarišem. Problem Ukrajine nije ništa novo, ali ja sam siguran da će Putin to rešiti - rekao je Depardje.

Vučić je posle razgovora rekao da je Depardje pokazao veliko poštovanje prema Srbiji, srpskoj istoriji i „na neki način“ prema srpskoj politici.

Prema njegovim rečima, sa glumcem nije dogovorena nikakva formalna saradnja, ali će on pomagati tako što će lepo i dobro govoriti o Srbiji na svakom mestu u svetu.

Vučić je preneo da je Depardjea zamolio da učini nešto za Srbiju, bilo da snimi film ili da dođe u Srbiji da snima i da je on to prihvatio. On je Depardjeu uručio „srpsku korpu“ sa nekoliko boca domaćih vina, koje je, kako je istakao, kupio svojim, ne državnim novcem.

Depardjeu je prilikom posete Jugoslovenskoj kinoteci uručeno priznanje Zlatni pečat, za ukupan doprinos sedmoj umetnosti, ustanovljeno povodom stogodišnjice filma 1995. godine. Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je tom prilikom podsetio da se među dosadašnjim dobitnicima nalaze značajna imena svetske kinematografije - od Angelopulosa, Bertolučija, do Mihalkova, Vendersa...

- Čast mi je da sam deo tog velikog i značajnog spiska, u ovoj velikoj i značajnoj zemlji koja čuva svoje sineaste, čuva uspomene na nekadašnje filmske umetnike, u zemlji u kojoj se film čuva i voli - rekao je on, dodajući da mislim na film kao umetnost pokretnih slika.

Napominjući da je film medij koji može lako i lepo da ispriča svaku priču, primetio je da „broj kopija koje se čuvaju u Kinoteci sadrži na desetine hiljada istorija ispričanih kroz film“.

Vidno raspoloženi Depardje je tokom obilaska nove zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici pogledao brojne eksponate iz istorije sedme umetnosti i slikao se sa originalnim štapom Čarlija Čaplina, a zatim se upisao u knjigu utisaka Kinoteke.

„Hvala vam na tome što čuvate uspomenu na slike koje pripadaju sedmoj umetnosti i što nastavljate da pričate najlepše ljubavne priče“, pročitao je novinarima svoju poruku.

U susednoj zgradi Beogradske filharmonije, gde ga je pratio ministar Tasovac, nekadašnji direktor Filharmonije, slavni glumac je prisustvovao delu probe. Nakon što je čestitao dirigentkinji Ketrin Klarson Megvajer i prvoj violini Tijani Milošević, spontano se popeo za pult i počeo da diriguje, što je izazvalo ovacije svih prisutnih.

Depardje je zvaničnu posetu Srbiji završio odlaskom u zgradu Beogradske zadruge, gde mu je domaćin bio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji mu je predstavio projekat Beograd na vodi.

On je istakao da je oduševljen projektom koji će, kako smatra, ljudima iz Srbije omogućiti posao, dolazak investicija, ali i nove objekte, prodavnice, bioskope, pozorišta, restorane...

Slavni glumac je ocenio i da je taj projekat po meri čoveka i da predstavlja „novu sliku Srbije“.

Mali je novinarima rekao da glumcu projekat mnogo svideo, pa ga je gradonačelnik pozvao da sledeće godine, na proleće, kada bude krenula izgradnja prve zgrade i Beogradske kule, u tom svečanom trenutku, dođe u Beograd.

Upitan da li postoji mogućnost da Depardje postane Beograđanin, s obzirom na to da je impresioniran projektom, Mali je odgovorio:

- To ne bih otkrivao, ali mislim da na tome radimo.

Želim da upoznam humane ljude

Na pitanje novinara zašto je došao u Srbiju, slavni glumac Žerar Depardje je rekao da su njegova interesovanja kultura i istorija svih zemalja.

- Ne tražim ništa, ovde želim da upoznam humane ljude i po tome želim da budem prepoznat u svetu - istakao je Depardje, uz napomenu da se ne deklariše nužno kao Francuz, već kao građanin sveta.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.