Mala matura - osmaci polagali maternji jezik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura - osmaci polagali maternji jezik

NOVI SAD/BEOGRAD -

Ključ sa rešenjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji su učenici osmog razreda danas polagali na maloj maturi, objavljen je na sajtu Ministarstva prosvete i nauke (www.mpn.gov.rs) i Radio televizije Srbije (www.rts.rs).

Pred đacima su bili zadaci iz kombinacije broj 2, koju je izvukao ministar prosvete Žarko Obradović.

Sutra u 10 sati polaže se test iz matematike i za rešavanje tih zadataka đaci će imati dva sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ministarstvo prosvete ocenilo je da je današnje polaganje testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prošlo u najboljem redu i bez neregularnosti.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna.

Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs. Rezultai na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

Ministar Obradović: od 308 obrazovnih profila u srednjim školama 230 aktivno

Test iz srpskog (maternjeg) protekao je u redu, dok osmaci tvrde da zadaci nisu bili teški, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović

"Da li je test bio težak videćemo nakon ocenjivanja", rekao je Obradović tokom posete Osnovnoj školi "Oslobodioci Beograda", gde je danas test radilo blizu 80 osmaka.

Uputstvo za ocenjivanje testa u ovim trenucima dostavlja se školama, rekao je Obradović i naveo da će preliminarni rezultati testa biti poznati 21. juna.

Uputstvo za ocenjivanje je, kako je naveo Obradović, veoma jasno, ali se pregledači u slučaju nejasnoća, mogu obratiti nadležnima u Centru za ispite pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kontrola je, prema ministrovim rečima, ove godine stroža, uveden je i supervizor, koji učestvuje i nadzire sve faze ispita, uključujući i ocenjivanje i primedbe.

Ministar Obradović je, komentarišući činjenicu je u srednjim školama za oko 5.000 mesta više nego što ima osmaka, naveo da demografska situacija nije stvar samo jednog ministarstva nego cele države.

"Nama se nažalost godinama unazad smanjuje broj đaka", rekao je Obradović i naveo da je od 308 obrazovnih profila u srednjim školama, njih 230 aktivno, što znači da za ostale nema interesovanja.

Međutim, kako kaže, nije samo demografski problem prisutan nego i opredeljenje đaka u odnosu na željeno zanimanje, ali i to kako vrednujemo obrazovanje.

"Da li mi stvarno vrednujemo obrazovanje kao nešto što je važno za život dece ili su nam neke druge stvari važne", upitao je Obradović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Test iz matematike sutra

Izvor: Danas, 17.Jun.2012, 20:13

Oko 78.000 učenika osmog razreda danas će polagati završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra će rešavati test iz matematike. Ispit počinje u 10 sati, a učenici će imati dva sata da urade zadatke.

Nastavak na Danas...

Počeo test iz matematike, izvučena kombinacija 1

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2012, 09:00

Đaci će imati dva sata da reše zadatke, nakon ćega će na sajtu resornog ministarstva biti postavljena rešenja

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.