Mala matura i treći test: Šta sad?

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura i treći test: Šta sad?

Beograd -- Najava da će posle neuspele male mature osmaci sledeće godine, umesto dva, polagati i treći, kombinovani test, uzbunila je decu i roditelje, ali i prosvetare.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je predlog novog programa završnog ispita. Čeka se odluka Ministarstva prosvete. I Savet i ministarstvo tvrde da više testova služi za proveru znanja, a ne za to da zaplaši decu.

Đaci će, kako je predloženo, znanje morati da dokažu i iz biologije, fizike, hemije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << geografije i istorije u jednom kombinovanom testu.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da, pored jezičke i matematičke pismenosti, svi posle završene osnovne škole moraju da imaju stečeno znanje koje će moći i da primene.

"Prosto mislim da je problem školskog sistema, da smo mi školu sveli na bubanje i da naravno sada, kada vi imate treći test koji još ima pet predmeta, to je odmah -'kako ću ja to da naučim'? Znači da nabubaš, nikako. Čini mi se da je i pedagoška funkcija tog testa da upravo dokažemo da se bubanjem ne može naučiti i da prosto nateramo i nastavnike i decu da počnu da razmišljaju, selektuju informacije i znanje", ističe Desanka Radunović.

Deset meseci pred polaganje o trećem testu se ništa ne zna.

Član Nacionalnog prosvetnog saveta i predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović protivi se uvođenju trećeg testa. Kaže da još nije kasno da se zakon promeni, a test odloži.

"Znajući kako mi radimo i kako improvizujemo svakako za neki ozbiljan test da se napravi, da se utvrdi koliko će biti pitanja, koje težine. To stvarno nije dovoljno vremena. Mislim da bi najrealnije bilo da se to odloži za još neku godinu . Po meni, kako smo počeli da menjamo pravila te male mature, sve je gore i gore. Taj učenik od 15 godina ako treba da spremi sedam ispita, to je jako veliko breme i za jednog studenta koji je ozbiljniji i zreliji od jednog učenika osnovne škole", smatra Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Uvođenje trećeg testa propisano je zakonom iz 2009. Konačnu odluku o novini u obrazovnom sistemu doneće novi ministar prosvete.

Ukoliko ga ministarstvo prosvete odobri, donosiće najviše 20 bodova, koliko testovi iz matematike i srpskog zajedno. Uspeh iz osnovne škole donosi najviše 60 bodova. Deca koja će polagati malu maturu već su imala probni treći test u 6. i 7. razredu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.