Mala matura: Rezultati testova iz srpskog najlošiji... ikada VIDEO

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 23:37

Mala matura: Rezultati testova iz srpskog najlošiji... ikada VIDEO

Ovogodišnji rezultati testova sa male mature iz srpskog jezika najlošiji su ikada. Od 20 zadataka i isto toliko bodova, đaci su u u proseku imali 10,7 poena.

Prvi put se dogodilo da đaci nisu ubedljivo najlošije uradili matematiku.

Učenice Lara i Maša Miranović pričaju za TV Prva da su se iznenadile težinom ovogodišnjeg testa, iako su kroz školovanje uvek imale visoku ocenu iz srpskog.

"Ja sam loše uradila, nije toliko bilo teško, koliko je nekako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo zbunjujuće. Kad sam gledala testove od prošlih godina bilo je mnogo lakpe iskreno tako da za mene je to samo bio stres", priča Lara.

"Gubili smo najvise poene na onim pitanjima gde nisu bili tacno odredjeno sta treba da uradimo kao zaokruzi a ne znamo ni koliko treba da se zaokruzi kruzica", kaže Maša.

Struka ističe da se uzrok ovako lošeg rezultata može tražiti u društvenosocijalnim faktorima, pandemiji korona virusom , ali i manjom zainteresovanošću omladine za srpski jezik.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u TV prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.