Makron uvodi vanredno stanje?

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 10:43

Makron uvodi vanredno stanje?

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvaće svoj kabinet na drugi krizni sastanak u dva dana nakon ogromnih nereda koji su izbili širom zemlje.

Sastanak će se odvijati u trenucima kad desni i krajnje desni političari zahtevaju proglašenje vanrednog stanja, koje bi, ako se uvede, dalo posebna ovlašćenja vlastima kad se smatra da su institucije zemlje "pod pretnjom".

To omogućava vladi da uvede policijski čas, zabrani okupljanja i javne događaje.

Razmere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uništavanja od strane demonstranata koja su vidljiva ovog jutra širom Francuske verovatno će pojačati pozive za proglašenje vanrednog stanja.

Potpredsjednik Senata već je na Tviteru naveo da bi neproglašavanje takvog stanja bila "greška".

Inače, predsednik Francuske Emanuel Makron napustio samit EU u Briselu, njegova konferencija za novinare je otkazana, objavile su "RIA Novosti".

On je hitno otputovao u Pariz gde će prisustvovati sednici vlade o nemirima u zemlji koji su izbili nakon što je policija ubila mladića od 17 godina u saobraćajnoj kontroli.

Postoji mogućnost da Francuska uvede vanredno stanje, rekao je jedan član francuske delegacije sa samita EU za "RIA Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.