Makron stigao u Bejrut VIDEO

Izvor: B92, 06.Avg.2020, 12:24

Makron stigao u Bejrut VIDEO

Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je danas u Bejrut da izrazi podršku nakon razorne eksplozije u luci koja je pričinila veliku materijalnu štetu.

I u kojoj je, prema poslednjim podacima, stradalo 137 ljudi.

Iz Makronovog predsedništva ranije danas su rekli da će ga sačekati libanski predsednik Mišel Aoun, te da je cilj posete da Libanu pokaže da nije sam.

Kasnije tokom dana, Makron će u predsedničkoj palati imati sastanke sa najvišim zvaničnicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i sa predstavnicima civilnog društva.

Francuska je, kao još neke zemlje, poslala ekipe hitne pomoći i spasilačke ekipe.

Libanu, koji je već u ekonomskoj krizi, biće potrebna šira pomoć medjunarodne zajednice.

Makron je ponudio podršku Francuske narodu Libana tokom nakon stravične eksplozije u tom gradu, ali je upozorio da će ta krizom pogođena zemlja "nastaviti da tone" ako njeni lideri na sprovedu reforme.

On je prvi strani lider koji je posetio prestonicu Libana nakon eksplozije u utorak, u kojoj je stradalo najmanje 135 ljudi, povređeno 5.000, a bez krova nad glavom ostalo 300.000.

Po sletanju u Bejrut, Makron je rekao da je solidarnost Francuske s narodom Libana bezuslovna, ali je rekao da želi da ukaže političarima u toj zemlji na neke neprijatne istine.

"Osim eksplozije, znamo da je ovde kriza ozbiljna, da uključuje istorijsku odgovornost aktuelnih lidera", rekao je Makron novinarima.

On je upozorio da će, ako se ne sprovedu reforme, "Liban nastaviti da tone".

U tom kontekstu, on je spomenuo reforme energetskog sektora, javne tendere i borbu protiv korupcije.

Francuski predsednik rekao je "besnoj gomili" u centru Bejruta da francuska pomoć neće otići u "korumpirane ruke", kao i da će tražiti novi sporazum sa političkim zvaničnicima.

"Garantujem vam ovo - pomoć neće otići u korumpirane ruke", rekao je on demonstrantima dva dana nakon eksplozije, prenosi Rojters.

Makron je dodao i da je došao u Liban kako bi tamošnjim zvaničnicima ponudio novi politički sporazum.

Kako se navodi, okupljena masa pozdravila ga je i zatražila mu da pomogne u svrgavanju aktuelnog režima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.