Makron od danas u trodnevnoj poseti Alžiru

Izvor: B92, 25.Avg.2022, 10:59

Makron od danas u trodnevnoj poseti Alžiru

Francuski predsednik Emanuel Makron boravi od danas u trodnevnoj zvaničnoj poseti Alžiru, prenosi AP.

Njegova poseta treba da doprinese rešavanju dva glavna izazova: jačanja budućih ekonomskih odnosa uz istovremeno traženje načina za zaceljenje rana nasleđenih iz kolonijalne ere u odnosima dve zemlje, ocenjuje američka agencija.

Planom posete predviđeno je da se Makron danas sastane sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, a kako je ranije saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jelisejska palata, putovanje će doprineti "produbljivanju bilateralnih odnosa okrenutih ka budućnosti za dobrobit stanovništva dve zemlje, jačanju francusko-alžirske saradnje u suočavanju sa regionalnim pitanjima i nastavku rada na lečenju uspomena".

Poseta francuskog predsednika dolazi manje od godinu dana nakon višemesečne diplomatske krize između dve zemlje, koja je obnovila postkolonijalne tenzije i u trenutku kada rat u Ukrajini učvršćuje status Alžira kao ključnog partnera za snabdevanje gasom evropskom kontinentu, navodi AP.

Pored bilateralnih pitanja, Makron će sa alžirskim zvaničnicima razgovarati o situaciji u Maliju i rastućem ruskom uticaju u Africi.

Makronu će to biti druga poseta Alžiru. Prva poseta je bila u decembru 2017. godine na početku njegovog prvog predsedničkog mandata, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Makron u Alžiru, bivšoj koloniji sa kojom Francuska ima duboke veze, ali i nesporazume

Izvor: Danas, 25.Avg.2022

Francuski predsednik Emanuel Makron u trodnevnoj je poseti Alžiru, bivšoj koloniji, sa kojom Pariz ima bliske, ali i traumatične odnose.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.