Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jul.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron na srpskom: Francuska neće zaboraviti srpske žtrve

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se večeras na srpskom i poručio da Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svetskom ratu podneo srpski narod i poručio da Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija volela nju.

"Vi pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku 'Volimo Francusku kao što je ona volela nas' i dalje živi. I 100 godina kasnije. Sada je na mene red da vam u ime svoje zemlje kažem da Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Makron nakon inauguracije obnovljenog spomenika francusko-srpskog prijateljstva u parku Kalemegdan.

On je na srpskom pozdravio prisutne i zahvalio Beograđanima što su došli u velikom broju i na dočeku koji mu je priređen.

"Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz Velikog rata. Šta duguje njenim vojnicima poginulim kako bismo mi živeli u slobodi. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda. Krv srpskih kćeri i sinova, suze majki, jauke očeva", kazao je Makron na srpskom.

On je rekao da je istorija Evrope ispisana na ovom tlu, da je srpski narod "veliki evropski narod" s kojim će se budućnost Evrope izgraditi.

Fracuski predsednik rekao je da junaštvo onih koji su za našu budućnost žrtvovali sadašnjost neće biti zaboravljeno i da je 20. vek zemlje spojio u neraskidiv savez i bratstvo koje se nikada ne može zaboraviti.

"Taj 20. vek je doneo ratove koji su ponovo zahvatili Balkan u nedavnoj prošlosti. Razumem patnju koja je još prisutna i znam sve što su ta iskušenja donela, donela su i nerazumevanje između naše dve zemlje. Svim nevinim žrtvama tih tragičnih trenutaka, danas iskazujem poštovanje koje Francuska oseća prema njima", rekao je Makron.

On je dodao da današnjoj Srbiji i njenoj omladini pruža ruku da bi zajedno gledali ka budućnosti.

"To je ono što smo želeli da postignemo, Vučić i ja, za tu prvu posetu francuskog predsednika Beogradu posle 18 godina. To je ono što gradimo sa našim preduzećima i poduhvatima za razvoj zemlje", rekao je Makron i poručio da je Evropska unija sudbina Srbije.

On je dodao da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju odgovornost da istorija ne zastane i da zna da u ovom regionu Evrope najgore još može da se desi jer pojedini pokušavaju da raspale nacionalizam i fundamentalizam, ali i da zna da oni imaju jednu dužnost - "a to je dužnost da volimo drugog kao što volimo sebe, da nađemo kompromis, da volimo Srbiju tako što ćemo voleti i druge".

Makron je rekao da će Srbija i Francuska voditi borbu kako bi se pronašao kompromis za kosovsko pitanje, da Srbija ima hrabrog predsednika, a da Srbija mora da bude hrabar narod, kao i ljudi na Kosovu, kao i da će svi morati da budu hrabri i delaju na evropski način.

"Zato što duboko verujem da je Srbija u Evropi i da Evropa ne može biti Evropa dok nema Srbiju u njoj mi moramo zajedno da gradimo to rešenje, da gradimo mir i odbacimo sve one koji žele rat", rekao je Makron i dodao da je Evropa "kontinent svetlosti" i voli slobodu.

On je dodao da će u narednom periodu biti trenutaka sumnje, ali da će on uvek reći istinu i učiniti sve da Srbija i Francuska zajedno uspeju.

Makron je rekao na srpskom završio govor rečima: "Srbija je u našim srcima danas i zauvek. Živela Srbija, živela Francuska. Živelo prijateljstvo između naše dve zemlje".

Glumac Predrag Miki Manojlović pročitao je pre Makronovog govora na srpskom i francuskom reči pesnika Vladislava Petkovića Disa.

"Kad se budemo vratili na naša ognjišta i naše majke zateknemo još u životu, one će nas dočekati i pitati: 'Kako ste se osećali u Francuskoj'. Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro' Ako su naše žene i naše sestre još u životu, one će nas zagrliti i pitati: 'Kako ste se osećali u Francuskoj'. Mi ćemo im odgovoriti: 'Bilo nam je dobro'. Ako su naša deca, koja su saznala za najveća iskušenja ovog sveta, još u životu, ona će nas zagrliti takođe, ali njihova usta neće umeti da nam postave to pitanje; ona će nas samo prosto zapitati: 'Gde je ta Francuska'. Umesto odgovora, mi ćemo staviti ruku na srce i reći ćemo im: 'Evo, Francuska je ovde' i naša deca će nas razumeti".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Makron: Francuska voli Srbiju onako kako je Srbija volela nju

Izvor: VOA, 15.Jul.2019

Predsednik Francuske Emanuel Makron tokom svoje posete Beogradu u petak uveče boravio je na Kalemegdanu, zajedno sa svojim domaćinom, srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, gde obratio na srpskom jeziku, poručivši da Francuska nikada neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svetskom ratu podneo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.