Makron izneo detalje predsedničkog programa

Izvor: B92, 02.Mar.2017, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron izneo detalje predsedničkog programa

Pariz -- Nezavisni kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron koji, sudeći po rezultatima anketa, važi za favorita, izneo je svoj predsednički program.

Ovaj bivši investicioni bankar i ministar ekonomije je, 52 dana uoči prvog kruga izbora, obećao političku transparentnost, okončanje specijalnih penzionih režima i zabranu zapošljavanja članova porodica poslanika, prenose francuski mediji.

Kritikovan zbog toga što vodi preizbornu kampanju bez programa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Makron je, u izjavu listu "Parizjen", izneo preciznu viziju sa novim ekonomskim predlozima, koji obuhvataju proširenje socijalnih davanja u slučaju nezaoposlenosti na dodatne kategorije i povećanje minimalne penzije i davanja za osobe sa invaliditetom za 100 evra mesečno.

On smatra i da bi starosna granica za penzionisanje trebalo da ostane nepromenjena, kao i iznos penzija.

Makron želi da izađe iz sistema u kojem se nezaposlenosti finansira doprinosima i da pređe na sistem osiguranja u slučaju nezaposlenosti koji se finansira iz poreskih sredstava.

Namerava i da nastavi sa otvaranjem radnih mesta za nastavnike - tokom petogodišnjeg mandata bi ih otvorio između 4.000 i 5.000 - dok istovremeno planira da ukine ukupno 120.000 funkcionerskih mesta.

U cilju borbe protiv terorizma, Makron želi da zaposli 10.000 policajaca i da im poboljša obuku.

Što se tiče predsedničke većine u parlamentu, popularni predsednički kandidat veruje da će moći da udruži "nekoliko političkih porodica" sa "socijaldmokratskom levicom, levičarskim radikalima, ekolozima, centrom, desnicom, oko jakog premijera kako bi se održala ravnoteža takve većine".

Hvatajući se u koštac sa problemom prevelike zagađenosti vazduha, Makron obećava 1.000 evra Francuzima koji bi kupili novi automobil koji emituje manje zagađujućih gasova.

Najavljuje i da će investirati 50 milijardi evra u stimulativne programe, pre svega na polju čistije energije, u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Makron želi i jedinstveniju Evropu i budžet za ceo kontinent.

Popularnost mu je do sada rasla uglavnom na osnovu onoga što on nije - niti je levičar niti desničar, nema stranku i jedini je kandidat za predsednika Francuske koji se ne suočava sa istragom vezanom za korupciju, navodi AP.

Svoj program je izneo u trenutku kada raste pritisak na njegovog konzervativnog protivnika Fransoa Fijona, koji je pod teretom optužbi da je obezbedio nepostojeće poslove svojoj supruzi i deci, koji su za to dobijali plate iz državne kase.

Ankete nagoveštavaju da će iz prvog kruga glasanja za novog predsednika Francuske, 23. aprila, Makron i liderka kranje desnice Marin Le Pen izaći s najvećim brojem glasova, nakon čega će "ukrstiti koplja" u drugom, odlučujućem krugu 7. maja, kada Makron ima velike izglede da odnese pobedu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Makron izneo detalje svog predsedničkog programa

Izvor: RTS, 02.Mar.2017

Nezavisni kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron koji - sudeći po rezultatima anketa - važi za favorita, nudi podržavaocima nadu da Francuska ponovo može da otvori nova radna mesta, odbaci populizam i premosti etničke i verske podele. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.