Makron besan: Prokleta glupost

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 23:16

Makron besan: "Prokleta glupost"

Francuski lider Emanuel Makron okarakterisao je ograničenje predsedničkog mandata u svojoj zemlji kao "prokletu glupost".

On je odbacio predlog da predsednici mogu da provedu na toj funkciji samo sedam godina, preneo je Frans pres (AFP).

Makron se navodno iznervirao zbog tog zakona – za vreme nedavno održanog 12-satnog sastanka s partijskim liderima rekao je da je "prokleta glupost" da neko ne može da se ponovo bira na poziciju prvog čoveka Francuske nakon drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << petogodišnjeg mandata.

Komentar je usledio pošto je šef desničarske partije Nacionalni skup Žordan Bardela izneo predlog da francuski predsednici mogu da budu na čelu države u samo jednom sedmogodišnjem mandatu.

Pošto je preuzeo dužnost 2017, kada je imao 39 godina, i potom ponovo izabran prošle godine, Makron će svoj drugi i poslednji mandat završiti 2027, kada će postati najmlađi bivši predsednik Francuske. Francuski zakon zabranjuje treću predsedničku kandidaturu.

I Makronovi saveznici su kritikovali ograničenje mandata, tvrdeći da ono ograničava izražavanje narodne volje.

"Ta pravila ograničavaju slobodan izbor građana. Hajde da promenimo sve, a da zadržimo dvodomni sistem i Ustavni savet, čuvare naših republikanskih principa i javnih sloboda", izjavio je bivši portparol parlamenta Rišar Feran za "Figaro".

Inače, u prošlosti je upravo ova bivša kolonijalna sila redovno pozivala afričke lidere da sprovode i poštuju ograničenja mandata u svojim zemljama, iako je Pariz usvojio slična pravila tek nakon ustavne reforme iz 2008.

Pre toga ograničenja predsedničkog mandata nisu postojala, a izbori su se održavali jednom u sedam godina. Međutim, premijer Francuske može da obavlja tu funkciju dokle god ima podršku Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.