Makron: Novi list u odnosima i novo partnerstvo Srbije i Francuske

Izvor: VOA, 15.Jul.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Novi list u odnosima i novo partnerstvo Srbije i Francuske

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u ponedeljak u dvodnevnu posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dva predsednika su tom prilikom otkrili tablu kojom se obeležava početak modernizacije aerodroma "Nikola Tesla", a u prvom obraćanju Makron je izjavio da želi da se okrene novi list i da gradi novo partnerstvo Srbije i Francuske. Nakon svečanog dočeka francuskog predsednika, koji je održan ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, dva predsednika su održala sastanak, a na konferenciji za novinare, Makron je rekao da je sporazum Kosova i Srbije jako važan za stabilnost regiona i da veruje da je budućnost u tome da se, na bazi kompromisa, izgradi takav sporazum. To je test i za Evropu, istakao je Makron i dodao da je Francuska zajedno sa Nemačkom angažovana da se nađe trajan sporazum o Kosovu, da se obnovi dijalog Beograd i Prištine i u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje. Govoreći o evrointegracijama, Makron je istakao da paralelno sa reformama koje Srbija čini na putu ka EU i Unija mora da se reformiše kako bi primila Srbiju. "Ovo je sad proces u kome sad moraju svi da imaju svoju ulogu. To je proces koji Srbiju približava Evropi, kao i da Evropskoj uniji. Mislim da je to nešto što je jako dobro. Zatim je to proces gde postoji niz reformi koje treba sprovesti, i kada stvari budu spremne onda ćemo moći da kažemo - sad smo završili sa tom etapom", rekao je Makron.​ Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora sa Emanuelom Makronom, istakao da je to bio jedan od najdužih razgovora koje je dosad imao sa svetskim državnicima, kao i da gotovo ni sa kim nije imao tako dug i iskren razgovor kao sa Makronom: Makron se po dolasku u Beograd osvrnuo i na pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i ocenio da je to bio neverovatan sportski izazov i da je siguran da je srpski narod ponosan. ​"Govorio sam istinu i zalagao se i borio se za to da nam Francuska pomogne, kako na našem evropskom putu, zamolio sam predsednika Makrona da nam pomogne i u rešavanju kosovsko-metohijske krize, rekao kakav ugled Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji. A naravno, i kod srpskog naroda i građana Srbije", rekao je Vučić posle susreta sa Makronom. A u Beograd su zajedno sa predsednikom Emanuelom Makronom doputovali i članovi francuske parlamentarne delegacije, koji su predvođeni senatorom Alenom Rišarom, danas održali sastanka sa poslanicima Skupštine Srbije. U razgovoru je izražena snažna podrška evropskim integracijama Srbije, a francuski parlamentarci su su interesovali za ulogu Narodne skupštine i njenih odbora u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"IMAMO VELIKU POBEDU! ČESTITAM SRBIJI" Francuski predsednik čim je stupio na naše tlo čestitao NOVAKOVU POBEDU NA VIMBLDONU (FOTO)

Izvor: Blic, 15.Jul.2019

Francuski predsednik Emanuel Makron sleteo je na beogradski aerdorom oko 15.30 sati gde ga je na samom izlasku iz aviona dočekao srpski predsednik Aleksandar Vučić sa domaćom delegacijom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.