Makron Makedoncima: Vi treba da izaberete i da odlučite...

Izvor: B92, 22.Sep.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron Makedoncima: Vi treba da izaberete i da odlučite...

Predsednik Francuske Emanuel Makron priključio se pozivima da građani Makedonije izađu na predstojeći referendum.

Makron je istakao da dogovor sa Grčkom omogućava budućnost njihove zemlje.

U video poruci makedosnkim građanima Makron je rekao da snažno podržava dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena i da smatra da taj dogovor ima centralno mesto u budućnosti Makedonije.

Francuski predsednik je rekao da ne može da se stavi na mesto građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Makedonije, zato što glasaju nezavisno, ali da veruje u njihovu mudrost.

"Vi treba da izaberete i da odlučite da li ste za promenu Ustava da bi dogovor postao važeći. Da postanete Severna Makedonija, saglasno dogovoru. Ja sam odlučno za i čvrsto verujem da je ovaj dogovor dobar. Za vas, za celi region i Evropu", poručio je Makron Makedoncima.

Prema njegovim rečima, dogovor sa Grčkom potpsan u Prespi je veliki iskorak, kojim se stavlja tačka na 27-godišnji spor (oko imena Makedonija).

"Taj iskorak je napravljen hrabrošću lidera vaše zemlje i Grčke. Takozvani dogovor iz Prespe od 17. juna omogućava napredak i pripremu za budućnost", istakao je Makron u izjavi koja je objavljena na Fejsbuk stranici Ambasade Francuske u Skoplju (facebook.com/France.Macedoine).

Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.