Makron: Borba protiv islamskog terorizma - prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Borba protiv islamskog terorizma - prioritet

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas da je borba protiv islamskog terorizma u vrhu prioriteta francuske spoljne politike.

"Obezbeđivanje sigurnosti za naše građane znači da nam je borba protiv islamskog terorizma prioritet", rekao je Makron.

On je to izjavio obraćajući se francuskim ambasadorima prilikom predstavljanja prioriteta francuske spoljne politike, prenela je agencija AFP.

"Nema mesta za naivnost, niti za strah od islama koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brka islamizam i islam", rekao je Makron i dodao da je obezbeđivanje bezbednosti Francuske glavna svrha državne diplomatije.

Od 2015. godine u Francuskoj se dogodilo nekoliko terorističkih napada u kojima jeubijeno više od 230 osoba, a Makron je prilikom preuzimanja funkcije predsednika u maju obećao da će pojačati međunarodni položaj Francuske, kao i da će raditi sa različitim partnerima na Bliskom istoku, kako bi iskorenio pretnje džihadista.

"Neki su izabrali i to je greška. Snaga naše diplomatije je da se razgovara sa svim stranama", rekao je Makron.

Makron je rekao i da će u septembru u Ujedinjenim nacijama biti održan sastanak Kontakt grupe za Siriju.

On je naveo da je saradnja sa Rusijom iznedrila "konkretne rezultate" po pitanju smanjenja korišćenja hemijskog oružja u Siriji, preneo je Rojters, napominjući da francuski predsednik nije izneo detalje.

Makron je istakao i da nema alternative za iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je u više navrata kritikovao američki predsednik Donald Tramp.

"Ne postoji alternativa za agendu o ne širenju oružja. Ona omogućava konstruktivan i zahtevan odnos sa Iranom", rekao je Makron.

Govoreći o venecueli, on je optužio venecuelanskog predsednika Nikolasa madura za stvaranje "diktature".

"Diktatura pokušava da preživi sa neverovatnim humanitarnim troškovima, iako su resursi zemlje i dalje značajni", rekao je Makron o Madurovoj vladi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.