Makedonska nastojanja protiv korupcije donose rezultate

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska nastojanja protiv korupcije donose rezultate

Vlasti su uhapsile 13 osoba u operaciji protiv krijumčarenja, uključujući pripadnika granične policije.

24/06/2013

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 24.6.2013.

Nastavak inicijativa makedonske policije protiv korupcije pokazuje znakove uspeha, uključujući i u njenim redovima, što je pokazao nedavni talas hapšenja.

Policija je ranije ovog meseca uhapsila 13 osoba za koje se sumnja da su umešane u međunarodni operaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << krijumčarenja migranata iz Grčke preko Makedonije u Srbiju.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska rekla je da je lanac krijumčarenja odgovoran za prelazak preko 250 migranata iz Avganistana, Pakistana, Sudana, Sirije i drugih arapskih i afričkih zemalja.

„Kriminalna grupa je naplaćivala od 120 do 200 evra po migrantu za transport sa granice prema Grčkoj u region Kumanova, gde su migranti privremeno smeštani, a onda još od oko 300 evra po migrantu za ilegalnan transfer na teritoriju Srbije“, rekla je Jankulovska novinarima.

Hapšenja izvršena u mestima Đevđelija i Bograndc, na jugu zemlje, u blizini granice sa Grčkom, i u severnom selu Lojane, u blizini granice sa Srbijom.

Dva migranta iz Sudana uhapšena su zajedno sa još 11 osoba, uključujući policajca koji je radio na graničnoj službi. U sklopu te policijske akcije, pod nazivom Koridor, i dalje se traže druga dva osumnjičena pripadnika krijumčarske organizacije.

Policajac koji je uhapšen igrao je ključnu ulogu u krijumčarenju, jer je navodno pružao informacije vezane za kretanje makedonske granične policije i njene kontrole.

„Suzbijanje korupcije u policiji je glavni prioritet ministarstva unutrašnjih poslova. Sektor unutrašnje kontrole i profesionalnih standarda, koji kao nezavisna organizaciona jedinica funkcioniše unutar ministarstva unutrašnjih poslova, konstantno radi na detekciji i suzbijanju korupcije unutar policije, bez obzira da li se radilo o policiji na granici ili o saobraćajnoj policiji“, rekla je Marija Jakovlevska, savetnica u odeljenju ministarstva za javne odnose, u izjavi za SETimes.

Jakovlevska dodaje da policija konstantno nastoji da zaustavi korupciju, uključujući tu i njen godišnji program protiv korupcije.

„Kada je reč o korupciji u policiji, mi takođe radimo u skladu sa sa prijavama građana, koje su uvek anonimne, na našoj internet strani. …Korupcija može anonimno da se prijavljuje. Ono što sledi posle prijave je neodložna akcija sa ciljem efikasnog rešavanja situacije“, rekla je Jakovlevska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sarađuje sa drugim institucijama koje rade na zaustavljanju korupcije, uključujući državnu komisiju za sprečavanje korupcije, posebno u slučajevima u koje su umešani policajci.

Jakovlevska kaže da su kazne za takve slučajeve striktne i da službenici ministarstva umešani u korupcijske aktivnosti dobijaju otkaze.

Ministarstvo prati krijumčarenje migranata ne samo na graničnim prelazima, nego i na naplatnim rampama i u vozovima.

„Te osobe se uglavnom prevoze u nehumanim uslovima. Na primer, stave ih u vozove u kojima se bukvalno prevozi stoka“, rekla je Jakovlevska.

Stanovnik Lojana koji je želeo da ostane anoniman rekao je za SETimesda je u selu i u obližnjim Vaksincima uobičajeno videti ljude koji nisu iz Makedonije.

„Tokom dana ne idu mnogo po selu, ali tokom noći mogu se videti ljudi koji ne govore ni makedonski ni albanski i boja njihove kože je tamna“, rekao je jedan stanovnik.

Da li balkanske zemlje čine dovoljno da zaustave krijumčarenje ljudi? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.