Makedonija, ostavke opozicije u Sobranju

Izvor: RTS, 28.Maj.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, ostavke opozicije u Sobranju

Poslanici opozicione Socijal-demokartske unije Makedinije (SDSM) i njeni koalicioni partneri podneli ostavke u Sobranju. Iz vladajuće VMRO-DPMNE ističu da taj potez umonogome šteti državnim interesima Makedonije.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da 33 poslanika njegove partije i koalicionih partnera neće da budu deo ovog parlamenta, pošto on "ne odražava volju građana", javila je makedonska novinska agencija MIA, a prenosi Tanjug.

Ovaj potez ima jasan cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - vraćanje demokratskih institucija i stvaranje uslova za slobodne, poštene izbore, rekao je Zaev i naveo da, u koordinaciji sa koalicionim partijama, SDSM radi na platformi za određivanje svojih aktivnosti van Sobranja.

MIA navodi da je Roza Topuzovska-Karovska, član Liberalnodemokratske partije, jedini izabrani poslanik opozicione koalicije koji namerava da zauzme svoje poslaničko mesto.

Direktor Centra za komunikacije vladajuće VMRO-DPMNE Ilija Dimovski rekao je da podnošenje ostavke izabranih poslanika SDSM u Sobranju umnogome šteti državnim interesima Makedonije.

Reagujući na ostavke opozicije u makedonskom parlamentu, Dimovski je naveo da SDSM i njeni poslanici treba da snose odgovornost za svoj potez koji je naneo ozbiljan udarac principima koje treba da promovišu demokratske političke partije.

AFP dodaje da je SDSM osvojila 34 od 123 mesta u parlamentu, ali su, posle prevremenih parlamentarnih izbora 27. aprila, najavili da neće priznati rezultate izbora i pozvali privremenu vladu da bude formirana do novih izbora.

Prema makedonskom izbornom zakonu, posle predavanje ostavke, poslanički mandat prebacuje se na sledećeg kandidata sa liste, a Državna izborna komisija treba da o tome da obavesti sledećeg kandidata u roku od tri dana.

Ako sledeći kandidat ne obavesti u roku od osam dana da prihvata mandat, pravo se prenosi na sledećeg kandidata sve dok se ne iscrpi cela lista, ako niko sa liste SDSM-a ne prihvati da bude poslanik, Izborni zakon predviđa dopunske izbore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.