Makedonija i region pripremaju se za potencijalne terorističke pretnje

Izvor: Southeast European Times, 26.Nov.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija i region pripremaju se za potencijalne terorističke pretnje

Dok pretnje terorističkim napadom postaju sve češće globalno, Makedonija i region primenjuju bezbednosne mere protiv terorizma.

26/11/2012

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 26.11.2012.

Suočavanje sa globalnom pretnjom od terorističkih napada znači da region jugoistočne Evrope mora da se pripremi za svaku mogućnost, rekli su eksperti posle nedavne antiterorističke vežbe u Ohridu, u Makedoniji.

„Ono što se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u susednim [zemljama] govori nam da moramo da budemo spremni na sve“, rekao je komandant akcije WAVE 2012 Toni Jakimovski za SETimes.

Preko 100 članova makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova učestvovalo je ovog meseca u trodnevnoj antiterorističkoj vežbi na Aerodromu Svetog apostola Pavla u Ohridu. Među učesnicima je bila i specijalna antiteroristička jedinica policije pod nazivom Tigrovi.

Policija je u taktičkoj vežbi WAVE 2012 koristila zgradu aerodroma i druge njegove objekte. To je bila prva velika antiteroristička vežba „na licu mesta“ koja je održana Makedoniji.

Jedinica je trebalo da izađe na kraj sa krizom u kojoj su teroristi oteli avion. Cilj vežbe bilo je unapređivanje koordinacije i zajedničke komunikacije svih bezbednosnih struktura zaduženih za rešavanje bezbednosnih pretnji.

Simulacijom je predviđeno nekoliko faza vežbe, počevši od vesti da je otet avion, do vežbe nadjačavanja terorista u raznim delovima aerodromske zgrade i u avionu.

„Cilj je bio da se pokaže spremnost da se uoče sve anomalije u izvršenju terorističkog napada. Aerodromi u Makedoniji su bezbedni“, izjavio je Jakimovski.

On je dodao da, kada je u pitanju terorizam, policijske snage sarađuju sa svim stranim službama i aerodromima.

„Poslednja inspekcija aerodroma u Skoplju i Ohridu pokazala je da se sprovode sve mere Organizacije međunarodne civilne avijacije. Dobili smo pozitivnu procenu ukupnog bezbednosnog sistema civilne avijacije. U saradnji sa policijom radimo na unapređivanju standarda bezbednosti aerodroma u zemlji“, rekla je zaSETimesportparolka agencije za civilnu avijaciju Ljiljana Gorgijeva.

Tomislav Tuntev, profesor vazdušnog saobraćaja na držanom Univerzitetu u Bitolju, izjavio je za SETimes da, iako su balkanski aerodromi bezbedni, treba uložiti više u nove bezbednosne tehnike i opremu kako bi se povećao nivo bezbednosti aerodroma.

„Trenutno su svi balkanski aerodromi u istom rangu po svojoj tehničkoj opremljenosti u slučaju terorističkog napada. Međutim, njihovo unapređivanje zavisiće od spremnosti određene zemlje da investira u novu opremu. Vlasti treba da uzmu u obzir modernizaciju svih bezbednosnih sistema i punu implementaciju bezbednosnih standarda koji važe za sve evropske aerodrome“, rekao je Tuntev.

Bivši direktor bezbednosti makedonskih aerodroma Zoran Doreski rekao je za SETimes da regionalni aerodromi mogu da se nose sa manjim terorističkim pretnjama, ali ne i sa onim sofisticiranim.

„Mali broj aerodroma u regionu primenjuje sistem dvostruke provere putnika, odnosno duple kontrole putnika. Prva kontrola trebalo bi da se obavi po ulasku na aerodrom, a onda obavezna kontrola sa skenerom, koja se sada primenjuje na svim aerodromima. Te kontrole su skupe. Za sada balkanski aerodromi imaju dobar sistem kontrole i detekcije terorističkih sredstava“, izjavio je Doreski za SETimes.

„Predviđeno je da svi aerodromi na Balkanu uvedu skenere tela kojima bi se obavljalo kompletno skeniranje tela putnika“, dodaje Doreski.

„Imamo visok nivo tehničke i elektronske zaštite preko 24-časovnog video osmatranja, parametarske ograde i terminala, sa svim objektima i pristupima aerodromu, elektronsku kontrolu prelaska iz javne zone u delove aerodroma kojima je ograničen pristup iz bezbednosnih razloga, 100 procentni rendgenski pregled registrovanog prtljaga, karga, ručnog prtljaga i putnika“, saopštila je zaSETimes makedonska kompanija TAV, ogranak TAV Erports holdinga, koji upravlja makedonskim aerodromima.

„Sarajevski međunarodni aerodrom sprovodi iste mere zaštite kao mnogi drugi evropski aerodromi“, rekao je direktor odeljenja za bezbednost na Aerodromu u Sarajevu Senad Milić zaSETimes.

„Nivo bezbednosti u Sarajevu je dobar. Primenjuje se nekoliko novih rendgenskih detektora eksploziva kojima ćemo u potpunosti modernizovati bezbednosnu opremu. Počeli smo postavljanje sistema detekcije i širokog osmatranja, čime će se sprečiti neautorizovani upad u bezbednosnu zonu na aerodromu. Sarajevski aerodrom takođe ima modernu opremu za proveru putnika i prtljaga“, rekao je Milić.

Bugarska vlada je uvela veće bezbednosne mere na aerodromima posle napada u julu ove godine na aerodrom u Burgasu. Te mere uključuju striktniju kontrolu ručnog prtljaga, a posebno tečnosti.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.