Major Šišić na slobodi

Izvor: Blic, 09.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Major Šišić na slobodi

- Jako sam uzbuđen. Mnogo je vremena prošlo. Idem u Mitrovicu da se razdužim i konačno odoh svojoj kući - prve su reči majora Emira Šišića upućene novinaru „Blica" koji ga je juče, četiri sata posle odluke o njegovom uslovnom puštanju na slobodu, prvi sačekao ispred zgrade Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Major Šišić, obučen u bolesničku pidžamu i bademantil, iz zgrade VMA u 16.45 sati ispraćen je uz oficirsko salutiranje obezbeđenja zgrade. Sa kesom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ruci i u pratnji doktora, mojor Šišić potom je seo u sanitetsko vozilo sremskomitrovačkog zatvora - poslednje stanice do porodice i kuće u Novom Sadu.

Vest o uslovnoj slobodi, na koju je major Šišić čekao tačno sedam godina, juče u podne saopštena mu je u bolesničkoj postelji VMA. Odluku vanraspravnog veća Okružnog suda u Novom Sadu oficiru bivše JNA, koga su zbog obaranja helikoptera Evropske zajednice italijanske vlasti osudile na 12 godina zatvora, prvi je javio načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš.

U zatvor u Sremskoj Mitrovici, u kome se nalazio od novembra 2006. godine, kada su italijanske vlasti odobrile da ostatak kazne odsluži u svojoj zemlji, major Šišić stigao je u 17.30. Okružni sud u Novom Sadu juče je saopštio da je odluka o otpuštanju sa izdržavanja kazne zatvora doneta po molbi njegovog branioca.

- Ministar pravde Srbije je 16. oktobra 2006. godine dao garanciju Ministarstvu pravde Italije da Emir Šišić, posle prebacivanja u Srbiju neće biti pušten na slobodu, niti da će dobiti smanjenje kazne zatvora. Zbog toga je ovaj sud 19. decembra prošle godine zatražio tumačenje da li je za odlučivanje o molbi za uslovni otpust sud obavezan garancijom datoj italijanskom ministarstvu, ili se u tom slučaju mogu primenjivati odredbe našeg zakona. Ministarstvo pravde prekjuče se izjasnilo da se u konkretnom slučaju može primeniti domaće zakonodavstvo - saopštio je novosadski sud.

Major Šišić uhapšen je pre tačno sedam godina u Mađarskoj po poternici italijanskih vlasti. Nekoliko meseci kasnije, Šišić je izručen Italiji, čiji ga je sud 2003. godine osudio na doživotnu robiju zbog optužbe da je kao pilot JNA, avionom „mig 21" 1992. godine u rejonu Varaždina oborio helikopter Evropske zajednice, čiji su članovi posade, četvorica Italijana i jedan Francuz, poginuli.

Dve godine kasnije, Apelacioni sud je prekvalifikovao optužbu za ubistvo s predumišljajem u višestruko ubistvo i izazivanje vazdušne nesreće, i smanjio Šišiću kaznu na 15 godina, a potom za još tri. Smanjenje kazne italijanskog suda, po našem zakonu, omogućilo je majoru bivše JNA pravo na uslovno otpuštanje koje se stiče po odsluženju polovine zatvorske kazne.

U novembru 2006. godine major Šišić je po odobrenju italijanskih vlasti prebačen u Srbiju na odsluženje kazne. Smešten je u KPZ Sremska Mitrovica, gde je posle dve godine, prvi put ugledao ćerke Adu i Irenu, kao i suprugu Vesnu. Treba podsetiti da je u Šišićevom prebacivanju u Srbiju pomoglo i zalaganje Borisa Tadića.

Ubrzo, po dolasku u Srbiji, major Šišić zatražio je da bude pušten na uslovnu slobodu, ali je njegov zahtev 23. avgusta 2007. odbilo vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu jer se Ministarstvo pravde Italije tada pozvalo na date garancije.

Na ovu odluku, žalbu Vrhovnom sudu uputio je Šišićev advokat Milorad Panjević.

Iako zadovoljan jučerašnjom odlukom, advokat Panjević u razgovoru za „Blic" nije mogao da ne primeti da je rešenje o Šišićevom puštanju na slobodu doneto šest meseci nakon ulaganja žalbe.

- Zahtev za ponovno razmatranje uslovnog otpusta novosadski sud je primio još 19. decembra. Ne želim da komentarišem zašto je vanraspravno veće čekalo šest meseci da odlučuje o tome. Samo ću reći da je Emir Šišić bespotrebno trunuo u zatvoru sav taj period - kaže Panjević, napominjući da je Šišić često korišćen za prikupljanje političkih poena.

Vesna Šišić: Nikad nisam bila srećnija

Supruga majora Šišića, Vesna juče po podne bila je u kupovini sa ćerkama. U telefonskom razgovoru za „Blic" rekla je da nikada nije bila srećnija.

- Odmah mi je javio da je sve gotovo, ali nije bio siguran da će danas stići kući, jer mora da se razduži u zatvoru. Ja ga čekam večeras, spremam kolače i drago mi je što se to desilo na dan kada je pre sedam godina uhapšen - rekla je supruga majora Šišića.

Predsednik Tadić primio majora Šišića

Predsednik Srbije Boris Tadić primio je danas majora Emira Šišića i izrazio zadovoljstvo odlukom Okružnog suda u Novom Sadu da ga pusti na uslovnu slobodu. "Razgovoru su prisustvovali supruga majora Šišića - Vesna i ministar odbrane Dragan Šutanovac", saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.