Majkl Džekson ostavio 236 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkl Džekson ostavio 236 miliona dolara

NJUJORK - Nedavno preminuli pevač Majkl Džekson je ostavio neto-imovinu od 236 miliona dolara, javila je ekskluzivno agencija AP koja je imala uvid u finansijski dokument njegovog računovodstva.

Dokument iz 2007. godine baca do sada najjasnije svetlo na njegovo mutno finansijsko stanje oko kojeg će se, po svemu sudeći, njegovi rođaci boriti sa poveriocima.

Džekson je imao 567,6 miliona dolara imovine, uključujući imanje Neverlend, udeo u kompaniji Soni/ATV koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obuhvata i autorska prava na pesme Bitlsa, kolekcije automobila, antičkih i drugih predmeta.

Međutim, Džekson je poveriocima dugovao 331 milion što znači da je njegova aktiva bila 236,6 miliona dolara.

Poznat po lošem finansijskom "zdravlju" i ekstravagantnim kupovinama, pevač je na bankarskim računima 2007. godine imao u novcu samo 668.215 dolara.

Najvredniji deo Džeksonove zaostavštine, 50 odsto akcija kompanije Soni/ATV, procenjen je na 390 miliona dolara.

Njegov Ranč Neverlend od hiljadu hektara u brdima Santa Barbare, u Kaliforniji, procenjen je na 33 miliona, ali je opterećen sa 23 miliona dolara hipotekarnog zajma, dok je vrednost njegovih zbirki automobila i drugog 20 miliona dolara.

Sa druge strane "Fajnenšl tajms" piše da je nagli porast interesovanja za muziku i lik Majkla Džeksona primorao ljude bliske pokojnoj pop zvezdi da preispitaju ocenu da je iza sebe ostavio samo dugove.

U 24 sata posle Džeksonove smrti, internet sajt Amazon prodao je isto onoliko albuma koliko u proteklih jedanaest godina, a HMV je objavio osamdesetostruko povećanje prodaje njegove muzike.

Ovakav porast potražnje, konstatuje "Fajnenšl tajms", veći je od onog zabeleženog posle smrti Elvisa Prislija i Džona Lenona.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da će profiti Džeksonovih naslednika u velikoj meri zavisiti od odluka koje u narednim nedeljama donesu njegova porodica i poslovni partneri.

List navodi primer naslednika Elvisa Prislija, koji su za javnost otvorili njegovu kuću, Grejslend, i uveli strogu kontrolu upotrebe njegovog imidža.

To im donosi više od šesnaest miliona dolara godišnje, piše Fajnenšl tajms.

Majkl Džekson (51) je umro prošlog četvrtka u Los Anđelosu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.