Majke Srebrenice: Srbija ne želi da procesuira odgovorne za ratne zločine

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majke Srebrenice: Srbija ne želi da procesuira odgovorne za ratne zločine

Predsednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je u Beogradu da je današnje odlaganje početka suđenja za ratni zločin nad civilima na lokalitetu Kravice u procesu "Srebrenica" pokazalo da pravni sistem Srbije ne funkcioniše.

Ona je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda rekla da to pokazuje i da Srbija ne želi da procesuira odgovorne za ratne zločine.

"Zločinci su na suđenje došli kao svedoci. Slobodni su, hodaju i žive normalno u Srbiji", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla je Munira Subašić i dodala da će naredni put, ukoliko se bude nastavilo kao danas, suđenju prisustvovati stotinak članova porodica žrtava genocida.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ratnog zločina nad civilima u Kravicama danas nije počelo jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog veća i odlaganje početka glavnog pretresa zato što im nisu poznata imena zaštićenih svedoka "čime je povređeno pravo optužnih na odbranu".

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić. Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, oni se terete da su na lokalitetu Kravice jula 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Muslimana.

Branilac Milidragovića i Golijanina, advokat Goran Petronijević rekao je da je proces veoma ozbiljan i da ne dopušta bilo kakave improvizacije.

On je novinarima rekao i da je odbrana zbog toga tražila striktno poštovanje zakona i da to nije nikakva opstrukcija početka suđenja, kao i da je opstrukciju "sve vreme vršilo Tužilaštvo" koje je uvelo "neki novi tajni instrument sa nepoznatim zaštićenim svedocima", što je suprotno zakonu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.