Izvor: Mondo, 09.Feb.2016, 10:53

Majkama troje dece "plata" 20.000 dinara?

Majkama troje dece plata 20.000 dinara?

Predlogom građanskog zakonika planirana je "demografska naknada", ali sve zavisi od budžeta. Pravo na primanje bi važilo do punoletstva trećeg deteta.

Foto: Thinkstock

Za demografsku naknadu majkama sa troje dece u Srbiji, kojih je oko 100.000, mesečno bi iz državne kase trebalo izdvojiti oko dve milijarde dinara, pišu “Novosti”.

Za 12 meseci taj iznos bio bi jednak polovini godišnje uštede ostvarene na ime smanjenja penzija i plata u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << javnom sektoru, odnosno više od 24 milijarde dinara.

Računica govori da su u ovom trenutku naše društvo i država jako daleko od mogućnosti primene ovog člana Predloga građanskog zakonika, koji je naišao na najviše odobravanja u srpskoj javnosti.

NEMA RETROAKTIVNIH ISPLATA

Retroaktivne isplate u Srbiji neće biti, pa će majke sa troje punoletne dece ostati uskraćene za svoj doprinos natalitetu. Ovo pravo neće imati samo majke koje su u braku, već sve one koje su rodile treće dete, bez obzira na to da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, zaposlene, ali i one koje nisu u radnom odnosu.

Predlogom budućeg propisa planirano je da majke imaju pravo na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta, a visina sume, koja će se isplaćivati iz demografskog fonda, zavisiće “od mogućnosti budžeta Republike Srbije”.

Koliko bi ona mogla da iznosi, o tome se još samo razgovara i nije sigurno da li će biti samo simbolična ili će biti neka vrsta plate za majke. O tome će odlučiti demografski fond koji bi trebalo da osnuje Vlada Srbije. Trenutno se spekuliše o 20.000 dinara mesečno.

Primer Crne Gore, koja je prvo donela zakon, a onda shvatila da nema dovoljno para da ga ispoštuje, trebalo bi, smatraju stručnjaci, da nam bude nauk.

Za prof. dr Mirjanu Rašević, iz Centra za demografska istraživanja, podrška porodicama sa decom ne bi trebalo da podrazumeva isključivo finansijsku pomoć, već je bitno usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene materinstva, pokušaj da se očuva reproduktivno zdravlje, mere bitne za zdravo roditeljstvo, populaciona edukacija i aktiviranje lokalne samouprave.

“Bilo koja mera da bi podstakla rađanje mora da bude održiva i unapred poznata”, rekla je prof. Rašević.

Istraživanja pokazuju, kako navodi, da su devedesetih godina pojedinci mnogo očekivali od države u sferi rađanja, a onda su se razočarali. Poslednjih godina mladi ljudi teže teško ostvarivim preduslovima kao što su kvalitetan partnerski odnos i materijalna i psihološka stabilnost.

Prema poslednjim podacima u Crnoj Gori koja je donela sličan zakon već se za državnu platu centrima za socijalni rad prijavilo 20.000 žena koje imaju troje i više dece. Naime, toliko njih već ispunjava propisane uslove. Interesantno je da je 3.000 pripadnica lepšeg pola već obustavilo penziju i kako bi dobile ovu naknadu, s obzirom na to da su primale prosečnu ili minimalnu penziju.

KAKO JE U CRNOJ GORI

Zakonom u Crnoj Gori je predviđeno da majke koje imaju troje dece i 25 godina staža primaju po 332 evra, kao i one sa četvoro i više i 15 godina rada. Za one koje su 15 i više godina na tržištu rada, ne mora u kontinuitetu, a imaju troje i više dece nadoknada će biti 193 evra.

“Ova naknada je 332 evra, odnosno 70 odsto od prosečne zarade u Crnoj Gori i koja je u 2015. godini bila 480 evra, dok one koje su bile 15 godina na birou ostvaruju pravo na 40 odsto od proseka", rekao je Goran Kuševija, generalni direktor direktorata za socijalnu i dečju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore, pišu “Novosti”.

BROJKE:

- 100.000 MAJKI U SRBIJI IMA TROJE DECE

- 20.000 DINARA MOGUĆA DEMOGRAFSKA NAKNADA

- 20.000 MAJKI SA TROJE I VIŠE DECE NEMAJU OVO PRAVO

Nastavak na Mondo...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.