Majka ih 20 godina držala zatočene

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka ih 20 godina držala zatočene

Brat i sestra, Marko i Marijana Stanković, detinjstvo i deo mladosti proveli su u četiri zida, jer ih je majka držala zatvorene u kući. Obrazovali su sami, uglavnom preko televizije. Projektom "Druga šansa" dobiće i formalno obrazovanje.

Brata i sestru Marka i Marijanu Stanković iz Požarevca skoro dve decenije u zatočeništvu je držala njihova majka. Deca nisu išla u školu a sa spoljnim svetom upoznavali su se preko televizije. Ovi mladi ljudi sada putem projekta "Druga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šansa" pokušavaju da nadoknade ono što im je majka oduzela.

Marko i Marijana Stanković iz Požarevca skoro dve decenije proveli su jednoj kući, bez kontakta sa spoljnim svetom. Život su gledali kroz prozor.

Marko Stanković kaže da su gledali vršnjake kako idu u školu i uvek su se pitali zašto oni  ne mogu.

Marijana kaže da joj najviše nedostaje to što nije imala drugarice i matursko veče.

Brata i sestru u svojevrsnom zatočeništvu držala je njihova majka prenoseći na njih sopstvene strahove.

"Plašila se da ćemo umreti od vakcine, da će nas oteti otac, prodati nas u Italiji. Imala je patološke strahove", kaže Marijana.

Majka ih je krila na raznim lokacijama, kako ih Centar za socijalni rad ne bi pronašao.

"Naša služba je više puta pokušala da nađe decu, ali je majka uvek odgovarala da su ona u Crnoj Gori, da tamo uče školu, da su odlični đaci, da je sa njima sve u redu. Ispostavilo se kasnije, kada su sama deca došla, da ih je ona krila po drugim kućama", kaže direktor Centra za socijalni rad iz Požarevca Branislav Popović.

Nikada nisu bili kod lekara niti su upisani u školu. Osim izvoda iz matične knjige rođenih nisu imali drugi dokument.

Kada im je dve hiljade desete godine majka umrla, prvi put su zakoračili u spoljni svet.

Marko kaže da da niko nije znao za njih ni da postoje.

"Za svaki dokument, ličnu kartu, radnu knjižicu, morali smo da imamo dva svedoka", kaže Marko.

Marko i Marijana obrazovali su sami sebe, koliko su mogli u svom malom kućnom svetu, uglavnom preko televizije. Čak su naučili i nekoliko stranih jezika. Projektom "Druga šansa" dobiće i formalno obrazovanje. Za početak, završili su prva četiri razreda osnovne škole.

"Marijana ima sklonosti ka umetnosti, ka svemu što je kreativno, a Marku odlično ide tehnika, zna sve o mobilnim telefonima", navodi direktor OŠ "Sveti Sava" - Požarevac Margareta Sekulović.

Marko i Marijana danas žive sa bakom, očuhom Kinezom koji su prethodnih godina bezuspešno pokušavali da urazume njihovu majku. Imaju i i polusestru. Kažu, iskoristiće "Drugu šansu" koja im je pružena, jer prvu nisu ni imali.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Marka i Marijanu majka držala zatočene 20 godina

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2013, 11:22

SESTRA i ja smo bili žrtve preterane ljubavi. Zatočenici majčine paranoje, deca osuđena na kućnu robiju. Niko nije smeo da zna da postojimo. Nismo išli u školu, zabranjeno nam je bilo da izlazimo na ulicu. Možda je ružno reći i srce mi se cepa dok izgovaram ove reči, ali tek kada je ona umrla,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.