Majka i maćeha

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka i maćeha

Sećate li se čuvenog slogana „Kad je teško - Čović”. Sad imamo sličan: „Kad je teško, realni sektor”. Svi se, nakon sloma virtuelne ekonomije i tržišta finansijskih derivata, setili proizvodnje i izvoznika.

Videla čak i velika Amerika da nema 'leba bez motike, pa se i mi pridružili. Usvojen i otvoren Vladin paket za privrednike i izvoznike. Para i kredita nikad dosta. Prvu kreditnu liniju čine sufinansirani investicioni krediti sa kamatom od 5,5 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Banke daju 70 odsto sredstava po stopi Euribor (referentna kamatna stopa evropske centralne banke) plus četiri odsto i Fond za razvoj 30 odsto sredstava po stopi od jedan odsto. Kad se sve pomeša, ispadne 5,5 odsto. Drugu kreditnu liniju čine krediti za likvidnost i trajna potrošna dobra („punto”) po stopi od 4,5 do šest odsto, koje država dotira poslovnim bankama preko Fonda za razvoj sa dve milijarde.

Znam za jadac, kažu privrednici i izvoznici. Ništa nismo dobili. Naši postojeći krediti su jeftiniji. Kamata po Euriboru je od 1,6 do 1,9 odsto i kad dodamo maržu od 2,3 do 3,5 odsto, ispadne manje od 5,5 odsto. Što je još gore, Fond za razvoj daje svojih pet milijardi po jedan odsto da bi se dobila smešna kamata od 5,5 odsto, umesto da tih pet milijardi samostalno daje po tri odsto, što je godinama radio, pa je i stekao nadimak privredne majke. Uzima se tamo gde bi trebalo da se doda. Računica je krajnje prosta. Trebalo je ovih pet milijardi ostaviti Fondu i još dodati one dve milijarde subvencija iz budžeta koje se direktno daju bankama, pa bi kamata Fonda bila 2,5 odsto. Tačno koliko su izvoznici tražili.

Dok bi se od banaka koje su za dve godine ostvarile 400 miliona profita od realnog sektora i građana zahtevalo da daju kredite od 5,5 do šest odsto i tako pomognu da prebrode teška vremena onima na kojima su lepo zaradili. Opet bi one zaradile, samo možda nešto malo manje.

Da li su tačne prethodne ocene, najbolje pokazuju redovi. U Fond za razvoj ne može da se uđe od gužvi, u bankama se čeka samo na refinansiranje starih kredita. Za nove nema baš jagme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.