Majčinstvo posle 35. godine

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majčinstvo posle 35. godine

Žene sve više pomeraju granice za majčinstvo. Žene koje zatrudne u kasnim tridesetim veruju da je upravo to životno doba povoljno za trudnoću jer su tada obično već materijalno osigurane, verovatnoća za dobar brak je veća, kao i njihovo samopouzdanje.





U prilog takvom stavu govore i rezultati jednog istraživanja prema kojem žene koje su rodile posle 34. godine žive duže, zdravije su, a njihova deca postižu bolje rezultate u školi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Ipak, ne treba da zaboravimo činjenicu da mnoge žene koje zatrudne posle 35. godine uzimaju hormonsku terapiju za održanje plodnosti - objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Plodnost i godine

Da godine utiču na plodnost, to svi znaju, a statistički podaci daju jasniju sliku. Godinu dana truda potrebno je jednoj petini žena starosti između 30. i 35. godina da ostanu u drugom stanju. Između 36. i 40. godine ta brojka raste za 33 odsto, a između 41. i 45. godine za 66 odsto. Kad žena pređe 45. godinu, verovatnoća da zatrudni uz sopstvenu jajnu ćeliju pada na samo pet posto. I verovatnoća pobačaja znatno raste posle četrdesetog rođendana. Između 41. i 45. godine rizik od pobačaja iznosi 40, a raste na 75 odsto ako majka ima više od 45. godina.

Takođe, jajnici žene posle 40. godine stvaraju jajne ćelije koje su već dugo prisutne u njima, pa možda nisu tako kvalitetna kao što su nekada bila. Ako gledate sa vedrije strane, plodnost ipak ne mora da bude shvaćena kao lutrija.

Danas postoje testovi kojima se meri nivo hormona, na osnovu čega može da se dobije uvid u kvalitet i količinu jajnih ćelija u jajnicima, tzv. ovarijalne rezerve. Poznavajući stvarne mogućnosti za ostajanje u drugom stanju, može da se bolje planira zasnivanje porodice.

Uvedite promene

Naučno istraživanje sa Univerziteta Harvard otkrilo je da osam faktora u načinu življenja smanjuje verovatnoću začeća i plodnost za čak 80 odsto! Faktori načina življenja koji su se pokazali presudnima za plodnost su: održanje normalne telesne težine, izbegavanje transmasnih kiselina, rafinisanih ugljenih hidrata i suvišnog šećera u ishrani, ishrana bogata vlaknima, umereno vežbanje pola sata svaki dan, uzimanje multivitamina i konzumiranje jednog obroka punomasnih mlečnih proizvoda dnevno. Neki stručnjaci savetuju i smanjenje unosa kofeina, ali i smanjenje stresa i prestanak pušenja.

Ne zaboravite seks. Da biste zatrudneli, važno je da imate redovne seksualne odnose, a ne samo tokom ovulacije. Za začeće između 35. i 39. godina potrebno je da imati seksualne odnose bar dva puta nedeljno.

Važni pokazatelji

Postoji nekoliko važnih pokazatelja koji ukazuju na brzinu kucanja vašeg biološkog sata.

Majčin ulazak u menopauzu

Ako je vaša majka kasno (ili rano) ušla u menopauzu, isto može da se dogoditi i vama. Smatra se da postoji genetička veza koja utiče na vreme ulaska u menopauzu.

Polno prenosive bolesti

Infekcija hlamidijom koja nije izlečena može da izazove upalu materice, što može da dovede do začepljenja jajovoda i otežanog začeća. Oko 12 odsot žena ostaje neplodno nakon prve infekcije hlamidijom koja nije pravilno izlečena, dok druga infekcija povećava rizik od neplodnosti za 40 odsto.

Redovne menstruacije

Ako su vam menstruacijski ciklusi redovni, veća je verovatnoća da imate i normalne ovulacije, što je signal da jajnici proizvode hormone u pravoj količini i u pravom trenutku, pa je i veća verovatnoća da ostanete trudni.

Indeks telesne mase

Indeks telesne mase (BMI) niži od 19 ili viši od 25 može da bude uzrok neplodnosti. Premršave žene često gube menstruaciju jer prestaju da ovuliraju. Predebele žene takođe mogu da imaju problema s menstruacijom ili nepravilnim ovulacijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.