Maja Gojković o Šešeljevom POGANOM jeziku

Izvor: Mondo, 22.Jul.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maja Gojković o Šešeljevom POGANOM jeziku

Predsednica Skupštine Srbije pozvala opoziciju da se vrati u poslaničke klupe, kako bi učestvovala u diskusiji o čestim uvredama u parlamentu i van njega.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je najbolje rešenje za prestanak uvreda, koje se sve češće čuju u skupštinskoj sali, ali i van nje, donošenje novog Poslanika o radu parlamenta i Etičkog kodeksa ponašanja poslanika.

Gojković je zbog toga pozvala opozicione poslanike >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da se vrate u parlament i učestvuju u donošenju tih akata, ističući da će akti imati pravu snagu jedino ako budu doneti u saradnji vladajuće većine i opozicije.

Prethodno je Maja Gojković bila upitana za komentar o uvredama koje lider radikala i njen nekadašnji stranački šef Vojislav Šešelj konstantno "sipa" na račun mnogih - od političkih rivala, nosilaca javnih funkcija, novinara... Poslednja u nizu pred njegovim DIVLJAČKIM NAPADOM bila je novinarka lista "Danas" Snežana Čongradin. Niko ga do sada nije kaznio zbog toga, niti mu je stao na put. Čak ni opomenu nije dobio!

Maja Gojković je odgovorila da nije bila u Srbiji i da je o tome samo saznala iz medija.

"On se na neprimeren način obratio, uvredama upućenim novinarki dnevnog lista 'Danas', ispravite me ako grešim. Sada sam još više ubeđena da poslanici opozicije imaju veliki razlog da se vrate da radimo u parlamentu na dva važna akta koji će onemogućiti ovakve primere", rekla je ona, aludirajući na poslanike opozicionog bloka Savez za Srbiju koji već mesecima bojkotuju sednice Skupštine Srbije i lokalnih parlamenata.

Ukazala je da sadašnji Poslanik o radu nema izrečitiju meru osim opomene, te je, kaže, za organičavanje uvreda potrebno ne samo doneti novi Poslanik, već i uvesti Etički kodeks ponašanja poslanika.

"Donošenje Kodeksa je senzitivno pitanje jer se odnosi na sveobuhvatno ponašanje poslanika i na društvenim mrežama i generalno u javnosti. Nadam se da će kolege kada se formira tim koji će raditi na Kodeksu, pronaći način kako da ne ugroze nijedno pravo na slobodno mišljenje i da izvuku tanku liniju između uvreda, cenzure i verbalnog delikta", rekla je Maja Gojković.

Izvor: Tanjug

Primetila je da poslanici u vezi sa iznošenjem uvreda na tuđi račun, često se pozivaju na to da imaju pravo na slobodno mišljenje i dodaje da mešaju ulogu poslanika i činjenicu da poslanik ne može po našim zakonima da odgovara za ono što iznese prilikom svoje diskusije.

"Zbog toga će posao donošenja Kodeka biti delikatan. Ja ne želim, niti mogu, da donesem neki oktroisani akt o kojem će glasati samo poslanici vladajuće većine. To u parlamentu mora da se donose saglasnošću svih poslanika, bez obzira na političku opciju", naglasila je Gojković.

Ocenila je da je zbog sve češćih uvreda potrebna cenzura i verbalni delikt.

"Čini mi se da deo javnosti vapi za tim da uvedemo ponovo u Krivični zakon i verbalni delikt, radimo na tome, jer drugačije nećemo izaći iz ovoga", ocenila je predsednica parlamenta.

Na pitanje zašto Kodeks do sada nije usvojen ako je u prošlom sazivu bio pripremnjen Nacrt, Gojković je kazala da je Nacrt etičkog kodeksa od prošlog saziva upućen na šire mišljenje i da je na njega bilo zamerki od strane opozicionih političara.

"Takav akt da bi imao pravu snagu mora da bude sa saglasnošću svih poslanika i ja sam ubeđena da će se poslanici vratiti u parlament početkom jeseni da o tome diskutujemo", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.