Mahale u okolini Trgovišta

Izvor: RTS, 18.Feb.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mahale u okolini Trgovišta

Mahala kao administrativna jedinica u Srbiji ne postoji, ali se taj naziv i dalje koristi za zaseoke i delove grada u nekim krajevima. U tridesetak sela u opštini Trgovište ima više od stotinu mahala.
Mahale su u opštini Trgovište formirale porodice, rođaci po prezimenu, nadimku ili položaju, kako bi se pomagali, družili.
 
„Ovo su mahom familijarne mahale, pa se posećujemo, jedan do >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugoga tako odemo popričamo, sarađujemo, pomognemo koliko god možemo”, kaže Branislav Petković, iz mahale Sredorečje.
Sela u opštini Trgovište su uglavnom planinska, razuđena, od jedne do druge mahale meštani pešače od deset minuta do nekoliko sati. Zima i hladnoća produžavaju to vreme.
Putevi do seoskih mahala su uski, zemljani, zimi često neprohodni, pa se od mahale do mahale teško dolazi, upućeni su jedni na druge u okviru uske skupine kuća.
U Mesnoj zajednici Donji Stajevac ima pedesetak mahala, samo u selu ih je dvanaest. One najudaljenije ostale su puste, jer su se meštani odselili.
Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište, kaže da ima nekoliko koje su totalno ugašene ili imaju samo staračka domaćinstva:
„Migracija je učinila svoje, mi se trudimo da to zaustavimo.”
Odlazili su u prethodnom periodu meštani zbog ekonomskih razloga, tražili su posao u drugim krajevima zemlje ili u Trgovištu, a mlađi zbog školovanja.
„Mi smo otišli zbog dece, deca idu u školu, mnogo je udaljeno ne može da putuju i mi smo zbog deca došli ovde da se školuju, škola nam je tu blizu”, kaže Radica Jovančević iz mahale Rid.
U mahali Borovac ostala su samo dva-tri domaćinstva, ističe Zorica Spasić:
„Ljudi su se iselili, nemaju od čega da žive.”
Stotinu mahala je u Trgovištu, i to je za poštare jedina adresa, bez ulice i broja. One bliže gradu imaju po jednu prodavnicu, dok meštani mahala u planinskim područjima, za kupovinu namirnica odlaze do centra opštine ili im pomažu komšije i rođaci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.