Maglaj polako vraća stari sjaj

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maglaj polako vraća stari sjaj

MAGLAJ - Za svoj grad stanovnici Maglaja uvijek su govorili da bi bez rijeke Bosne, koja protiče kroz njegovo srce, bio kao tijelo bez duše. Toj rijeci, na čijim su obalama odrasli, čini se da ne zamjeraju što ih je prije godinu dana "do grla" poplavila.

Kažu, tako je moralo biti... Krivca nisu tražili u drugima, a ni međusobno se optuživali. Zbili su redove, obnovili svoje kuće, svoj grad. Priznaju, bez podrške dobrih ljudi iz cijele BiH, regiona i bez finansijske pomoći dijaspore >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i međunarodnih organizacija, pa i država, 12 mjeseci nakon što su svijet obišle apokaliptične slike Maglaj ne bi danas izgledao ovako lijepo kao što izgleda.  Neasfaltirani dijelovi ceste koja sa južne strane vodi u grad, otvoreni prozori u prizemlju kuća, ispred nekih kuća i iznesene stvari da se zrače, te još pokoja neobnovljena kuća podsjećaju da se sredinom maja prošle godine u ovom gradiću dešavala prirodna nesreća!

"Maglaj polako vraća stari sjaj. Vraća se s puno rana i ožiljaka koje ćemo liječiti godinama, ali i bogatiji za puno prijatelja iz BiH i cijelog svijeta koji su nesebično pomagali i pomažu Maglaju da postane onaj stari, grad pjesme, muzike, zelenila, grad mladih…", kaže Mehmed Mustabašić, načelnik općine Maglaj.

Šteta od poplava i klizišta u Maglaju procijenjena je na preko 170 miliona KM.

"Bez obzira na nesreću koja nas je zadesila i rješavanje infrastrukturnih problema, bili smo i ostali fokusirani na unapređenje poslovne klime i omogućavanje investitorima da ulažu u Maglaj. Možemo se pohvaliti da smo dolaskom velikih investitora, a tu je na prvom mjestu 'Natron - Hayat', bili uspješni u zapošljavanju i nakon 23 godine imamo više zaposlenih nego nezaposlenih", ističe Mustabašić.

Od 1.650 poplavljenih stambenih objekata na maglajskom području do sada je obnovljeno njih 820. Najviše, 535, sredstvima vlasnika.

"Ne može čovjek sam živjeti, uvijek sam znala, ali tih dana, a i dan-danas, to se potvrđuje. Da mi nije bilo komšija, posebno mojih Salkića, koji su nas evakuisali i u svoju kuću primili, suprug i ja ne bismo preživjeli", priča nam Sadeta Kadribašić, 77-godišnja Maglajka koja je punih deset mjeseci živjela u alternativnom smještaju. U novu kuću, koju su kao i još tri napravili donatori iz Katara, Sadeta je uselila prije nekoliko sedmica.

Uz kuću Kadribašića nalazi se Dom zdravlja. Kada je 14. maja oko 20 sati voda prodrla u centar grada, radnici ove zdravstvene ustanove uspjeli su spasiti tek dio opreme. U tim trenucima važniji su im bili ljudski životi. Nažalost, jedan  njihov sugrađanin se udavio, a više ih je tokom nesreće preminulo od posljedica stresa... Šteta na Domu zdravlja mjerila se milionima maraka.

"Prilagodili smo se situaciji, 24 sata bili uz stanovništvo. Epidemiološko stanje sve vrijeme smo držali pod kontrolom i da smo dobro radili, potvrda je činjenica da nakon povlačenja tona smeća nismo imali nijednu epidemiju. Dom zdravlja Maglaj danas je savremeno opremljena i kadrovski osposobljena zdravstvena ustanova. Imamo kvalitetniju opremu, uređaje, savremeno grijanje objekta, kao i brojan i dobro opremljen sanitetski vozni park. Bez podrške donatora iz cijelog svijeta, a posebno ambasada Češke, Japana, Švicarske, Slovačke, Turske i drugih, ne bismo uspjeli ovako što napraviti", kaže dr Emira Drnda- Čičeklić, direktorica Doma zdravlja Maglaj.

Obilazak Maglaja nastavljamo u društvu našeg čitatelja Fuada Lošića, entuzijaste, dugogodišnjeg sportskog radnika. On nam priča kako sanacija stambenih objekata ide zadovoljavajućom dinamikom, ali da i Maglajlijama veliki problem predstavlja nemogućnost opremanja obnovljenih domova.

Danas su ulice Maglaja čiste i lijepo uređene, između ostalog, i zahvaljujući preduzeću "Magros", koje je na poslovima čišćenja grada uposlilo pedesetak radnika sa evidencije Biroa za zapošljavanje. Prašine koja nastaje isušivanjem nakon hladnih zimskih dana još ponegdje ima, ali s majskim danima i taj će problem biti riješen, baš kao što će i obale rijeke Bosne biti potpuno očišćene. Osim jedne, sve javne ustanove u gradu su obnovljene. Maglaj napuštamo uvjereni da je u ovom gradu postignut veliki napredak u otklanjanju posljedica prošlogodišnje kataklizme. Uostalom, tako misle i njegovi građani. "Sada imamo stari,  dobri Maglaj. Svakim danom grad nam je sve ljepši. Pogodila nas je strašna nesreća, ali iz te nesreće izrodilo se i nešto lijepo", rekao nam je Semir Hrnjica, kojem je poplava uništila, a on je uz pomoć donatora obnovio veći dio kuće.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.