Magla, neprijatan miris i zagađenje i ovog jutra

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2020, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magla, neprijatan miris i zagađenje i ovog jutra

Prema merenjima izvršenim u šest sati temperatura u Beogradu bila je -3 stepena, a indeks zagađenja prema sajtu "AirVisual" 183, zbog čega je vazduh ocenjen kao "nezdrav". Aplikacija "Beoeko" Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da su u sedam sati Beograđani disali vazduh prihvatljivog kvaliteta, piše N1.

Gusta magla i neprijatan miris u vazduhu dočekali su i ovog jutra Beograđane koji su ranije krenuli na posao. Kao i ranijih dana, vazduh je zagađen, prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << aplikacije "AirVisual", koja pri kreiranju svoje statistike koristi, između ostalog, podatke sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine.

Najveći zagađivači su PM2,5 i PM10 čestice kojih je, prema podacima "AirVisuala", bilo 117 mikograma i 135 mikrograma po metru kubnom.

Ova aplikacija predviđa da će se nivo zagađenja smanjivati kako dan bude odmicao, pa će od 13 časova vazduh biti "nezdrav za osetljive grupe", a od 19 će preći u kategoriju "umereno zagađenog".

Aplikacija "Beoeko" Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda navodi da je vazduh u Beogradu u sedam sati bio prihvatljiv.

U odeljku koji se odnosi na uticaj takvog vazduha na zdravlje stanovništva, navodi se da se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti određene zdravstvene tegobe, najčešće pogoršanje već postojećeg oboljenja, ali se ne očekuju efekti na zdravlje odraslih osoba.

Boravak napolju nije zabranjen, ali se preporučuje da se prate simptomi poput kašlja, otezanog disanja, a kod osoba sa srčanim oboljenjima pojava lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stručnjak Gradskog zavoda za javno zdravlje tvrdi: U Beogradu SE NE VIDI "ZAGAĐENJE", VEĆ MAGLA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ocenio je danas da se u Beogradu ne vidi "zagađenje" nego magla, koja je prirodna pojava i normalna je za zimske uslove...On je za Beogradsku hroniku precizirao da zagađenje može da bude i veće kada je zimi vedro i ima sunca nego ovih dana,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.