Magla ili zagađenje? Pogledajte kako je juče izgledalo NEBO IZNAD BEOGRADA! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2020, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magla ili zagađenje? Pogledajte kako je juče izgledalo NEBO IZNAD BEOGRADA! (FOTO)

Tokom prethodnih dana Beograd i okolna mesta i gradove okovala je gusta magla, a prema nekim mišljenjima reč je sve vreme bilo o aerozagađenju

Gusti sloj "dimne prašine" nadvijao se nad Beogradom i okolinom danima, a neretko se mogao osetiti i težak miris, a i otežano se disalo.

Nepovoljne vremenske prilike otežavale su svakodnevni život građanima Srbije, a vozači su bili u problemu i ujutru i uveče zbog smanjenje vidljivosti na putevima.

Mnogobrojni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << građani uputili su se kod svojih lekara zbog respiratornih problema, a preporuka Instituta za javno zdravlje Batut bila je da se napolje izlazi samo na kratko, da se građani ne naprežu, ne umaraju, kao i da bi trebalo što manje provoditi vremena sa otvorenim prozorima u stanu, pogotovo u večernjim satima. Hirurške maske nisu pomagale, a onih nanomaski nije bilo u prodaji.

Ipak, dugo očekivana kiša i vetar spasile su građane Srbije od neprobojne magle i smoga i donele osveženje za vikend, ali jedan korisnik je na svom profilu na društvenoj mreži objavio fotografiju iz aviona na kojoj se vidi kako je juče izgledalo nebo iznad Beograda.

- Nebo iznad Beograda jutros u devet časova. Snimak je napravio tviteraš Vukša Dragović na letu iz Beograda za Podgoricu. Dimnjaci TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu, na zapadu se izdiže Cer - pisalo je uz fotografiju koja je uznemirila ostale korisnike koji su komentarisali da su sigurni da se radi o zagađenju i da nema reči da je u pitanju nešto drugo.

Komentari javnosti o "dimnoj zavesi" koja je ovih dana bila spuštena na Srbiju su podeljeni, neki su ubeđeni da je vazduh u Srbiji sve gori, a neki su pak mišljenja da je reč samo o još jednoj gustoj magli.

Istina, zagađenje je postojalo i ranije, ali ovo sada posledica je, između ostalog i modernog života. Nekada je zagađenje samo poticalo od ložišta i čađ i druge materije jesu stvarale problem. Danas, pak, ono je posledica sa jedne strane pomenutog grejanja na čvrsto gorivo, ali se na njega dodao i saobraćaj.

Posledice zagađenja, prema rečima pulmologa, prvo će osetiti osetljive grupe i oni koji već boluju od neke bolesti organa za disanje, ali na dugoročnom planu od zagađenog vazduha mogli bi da trpe konsekvence i oni koji su zdravi.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je kao glavne zagađivače naveo termoelektrane, elektro-energetske kapacitete i da je tako svuda, a ne samo kod nas. Dodao je i da nemamo toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom pa se zato stoga primenjuje odsumporavanje. Pomenuo je zatim beogradske toplane za koje je rekao i da su mnogo uznapredovale koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i indivudalne kotlarnice - vrtići, škole, zdravstvene ustanove koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj.

Vlada Srbije zvanično je juče formirala radno telo koje bi trebalo da reši problem aero-zagađenja u našoj zemlji, a prvi sastanak se očekuje u ponedeljak.

Da bi izašla na kraj sa enormnim zagađenjem, Vlada je najavila opsežne mere, od kojih su neke revolucionarne za naše prilike, poput subvencija za kupovinu električnih automobila ili zamene nekih energenata biomasom. Tu su i ubrzana gasifikacija, usmeravanje na pelet umesto uglja i lož-ulja, rigorozna tehnička kontrola vozila, zamena filtera na termoelektranama, pojačano pošumljavanje... Resorno ministarstvo insistira i na zabrani uvoza automobila "evro 3" i gašenju individualnih kotlarnica. Ne postoji precizna računica, ali se procenjuje da su za čistiji vazduh potrebne milijarde dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.