Magistrala kao prase štrase

Izvor: Večernje novosti, 01.Maj.2019, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magistrala kao "prase štrase"

U Čačku i okolnim mestima ima najviše registrovanih pečenjara u celoj Srbiji. Na putu za Požegu načičkano desetak pečenjara i sve su pune. Stranci smažu kilogram pečenja bez problema GRAD pečenja i pečenjara. Tako još ljubitelji dobrog zalogaja i masnog brka zovu Čačak. I ne čudi, jer je u gradu na Moravi registrovan najveći broj pečenjara u odnosu na broj stanovnika i površinu koju zauzima, a nezvanično je takvih ugostiteljskih radnji i više od stotinu.Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na magistralnom putu, koji vodi od Čačka ka Požegi, načičkane jedna do druge, u dužini od dva kilometra, nalazi se desetak pečenjara, koje danonoćno pred goste serviraju praseće i jagnjeće pečenje, uglavnom još toplo, tek izašlo iz furune. Ovaj potez magistrale popularno se još zove i "prase štrase". U naseljima Atenica i Ljubić takođe ima pečenjara na svakih dvadesetak metara. I sve opstaju, i rade godinama.PROČITAJTE JOŠ: Otkopan antički kiosk sa brzom hranomPečenjari pričaju da u vreme posta posao drastično opadne, ali da su Božić, kao i Uskrs, Đurđevdan, Aranđelovdan, Jovanjdan i Nova godina udarni dani kada se proda i po nekoliko desetina tona pečenja. Ipak, pečenjari na magistrali vele da na obim njihovog posla i ne utiče toliko post, jer su njihove mušterije, uglavnom, u tranzitu, ili su to poslovni ljudi iz inostranstva.Tradicija pečenjara u ovom gradu započeta je još pre Drugog svetskog rata, kada se, po sećanju starijih Čačana, pečenje prodavalo po gradskoj pijaci, na desetak ćepenaka. Među prvima, pečenjaru je otvorila porodica Vuković, a potom je istu delatnost razvilo i preduzeće "Ishrana", u svojim prodavnicama. Ipak, prava ekspanzija zabeležena je devedesetih godina prošlog veka, kada su pečenjare počele da niču gotovo na svakom koraku.U to vreme ovaj biznis pokrenula je i čačanska porodica Janković, koja trenutno ima tri pečenjare u Čačku, i isto toliko u Beogradu.- Tradicionalna priprema prasećeg i jagnjećeg pečenja odvija se po receptima starih majstora u zidanim furunama, na žaru bukovog drveta. Imamo svoju registrovanu klanicu za sitnu stoku, koja radi po najsavremenijim standardima - rekao nam je vlasnik pečenjare "Janković" Vladan Janković. - Kvalitet dobrog prasećeg pečenja zavisi i od toga kakvo je prase, ono ne sme da bude ni mnogo masno, ali ni mršavo.Foto Privatna arhivaNASLEDNO DA je posao pečenjara unosan, svedoči i podatak da se - u većini slučajeva - posle očeva, za ovaj biznis odlučuju i njihovi potomci. Iako za njih nema bolovanja i praznika, a ni godišnjih odmora, retko se, kažu, dešava da onaj ko započne ovaj biznis zatvori radnju.Osim što je veoma važno da se bravče dobro usoli, pa da meso tako malo odstoji, bitno je imati i dobru furunu, i dobra drva, tako da čačanski pečenjari uglavnom peku u zidanim, takozvanim turskim furunama, što daje poseban ukus mesu. Prasad i jagnjad uglavnom nabavljaju kod lokalnih stočara, a takvih dobavljača je u Čačku i okolini oko 200. Posebno je dobra sorta ovce pramenka ili domaća sjenička ovca, koje se izvode na ispašu na osunčanim pašnjacima Ovčara, Kablara i Jelice. Trenutno je cena kilograma žive vage praseta oko 250, dok su jagnjad skuplja, od 300 do 350 dinara.- Mi stočari jedva čekamo ovakve praznike, kao Uskrs, Prvi maj i Đurđevdan, sve, za nas, blagdan do blagdana. U to vreme nam taman stižu na prodaju jagnjad koja su se ojagnjila krajem decembra, ili u januaru. Tada je jedino i dobra zarada. Koliko god da imaš, može da se proda. Kod mene su pečenjari već sve rezervisali, prodaću u cugu više od 50 jagnjadi - kazao nam je Miloš Petrović iz okoline Čačka.foto V.IlićMeđu popularnijim pečenjarama na magistrali ka Požegi su pečenjara "Kod Brana", kao i "Kod Dragiše", gde gosti uvek traže stolicu više. Među čestim posetiocima pečenjare "Kod Dragiše" su sportisti, pre svih iz Partizana, glumci, pevači, diplomate, političari, pa čak i predsednici država. Tako je pre nekoliko godina ovde na ručku bio i Branko Crvenkovski, nekadašnji predsednik Makedonije. Bio je oduševljen čačanskim specijalitetom.PROČITAJTE JOŠ: Gospod me iz kopački poslao u mantiju- Veliki broj Čačana dolazi kod nas na doručak. Ali i Kinezi i Rusi ne propuštaju da probaju pečenje. Stranci nekad po osobi naruče i do kilogram, mi im kažemo da je to mnogo. Ali često se dešava da u tanjirima ništa ne ostane - prepričao nam je Nikola Marinković situacije koje se dešavaju u pečenjari "Kod Brana".foto V.IlićU knjizi utisaka pečenjare "Kod Dragiše" poseban komentar, posle dobre gozbe, upisao je glumac Dragan Jovanović:- Za mene je prase car životinja!KVALITETČAČANSKI ugostitelji kažu da - posle vađenja iz furune - ako želite dobro i kvalitetno ispečenu bravčad, treba da ostane 40 odsto od "žive vage" prasetine, odnosno trećina jagnjetine. Korica treba da dobro požuti i da bude hrskava.Trenutno je u ovdašnjim pečenjarama kilogram prasećeg pečenja oko 1.100, a jagnjećeg oko 1.600 dinara.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.