Magična privlačnost Zlatibora

Izvor: Politika, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magična privlačnost Zlatibora

Šarenilo cena na Zlatiboru za predstojeću sezonu i u smeštajnom delu, gde se cena polupansiona kreće od 1.680 do 3.600 dinara, i vanpansionskom, gde se kafa može popiti za 60 ali i 100 dinara

Zlatibor – Kad je juče, na uobičajenoj konferenciji za novinare povodom početka glavne turističke sezone na Zlatiboru, direktor zlatiborske Turističke organizacije Arsen Đurić govorio o cenama i ponudi ove planine, novinari su ga odmah zapitali: kako komentariše priče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje se u poslednje vreme čuju u javnosti da je odmor na Zlatiboru prilično skup, čak i u odnosu na neka inostrana letovališta.

Nasmejao se, kao da je očekivao ovo pitanje, prvi čovek zlatiborskog turizma, pa, onako izokola, počeo da objašnjava. Ima ovde, rekao je on, cena za različite goste i mogućnosti. Moguće je u hotelskom smeštaju odmarati se i po ceni polupansiona od 1.680 dinara dnevno i za koju stotinu skuplje, ali, kome standard dozvoljava, i za 3.600 dinara na dan. Veliki raspon je i u vanpansionskoj ponudi: ima restorana gde kafa staje 40, a i onih gde je 100 dinara. Ponegde su te razlike i u rasponu jedan prema tri, valja samo obići. Postoji, dakle, ponuda za razne džepove, rekao je Đurić i naglasio:

– U svemu je, ipak, zanimljivo da se prvo proda i popuni najkvalitetniji i najskuplji smeštaj na ovoj planini. Govorim, naravno, o domaćim turistima. Mi, pored pažnje za domaćeg gosta, težimo i da iskoračimo iz nacionalnih okvira i da ovde dođe što više inostranih turista. Za sada, nema najava nekih većih organizovanih grupa, već su to uglavnom pojedinačne posete, strani sportski klubovi na pripremama ili učesnici seminara. Ipak, broj stranih gostiju se postepeno iz godine i godinu povećava. Ključ veće inostrane posete leži, po mom mišljenju, u boljim saobraćajnim vezama: završetku i puštanju u saobraćaj aerodroma Ponikve, a od značaja će svakako biti i početak radova na gradnji autoputa od Beograda ka Požegi.

Podacima o šarenilu zlatiborskih cena, uz već pomenute hotelske, Arsen Đurić dodaje da je noćenje u privatnom smeštaju od 400 do 1.000 dinara, a dnevni najam apartmana od 2.000 do 8.000 dinara. Sve zavisi od kvaliteta smeštaja i udaljenosti objekta od centra. Što se tiče cena hrane u restoranima, proverili smo da su i one "šarene" – u tri restorana sa tri različite strane nadomak jezera poznata zlatiborska lepinja različito se plaća: od 140 do 230 dinara.

Goste će ovog leta ovde dočekati i uređeniji zlatiborski prostori, sa više zelenila i cveća, nova dvojezična turistička signalizacija (kao što razvijena Evropa zahteva), napravljena trim staza na Karauli, nove obeležene pešačke staze, uređena lokacija za konje za jahanje, fijakere, čeze... Najzad je rešena sudbina ovdašnje sportske hale, koju je novi vlasnik, slovenačka "Rašica", otvorio za korišćenje i tu će, uz ostale sadržaje, od avgusta gostima biti na raspolaganju 70 komfornih ležaja. I mnogi drugi turistički objekti na Zlatiboru dobijaju novi lik, i stvaraju bolje i savremenije uslove za boravak gostiju.

– Renoviranje hotela "Mona" je u završnoj fazi, 1. avgusta se otvara i imaće četiri zvezdice, 250 komfornih ležaja, velnes sadržaje, zatvoreni bazen. Svoj hotel, takođe sa četiri zvezdice, gradi "Alko banka" i biće potpuno završen sledeće godine. Počinje se i sa dogradnjom vile "Romanija" u okviru veoma lepo opremljenog Studentskog odmarališta. Hotel "Dunav" će na jesen biti porušen i tu sagrađen novi, od 14.000 kvadrata, takođe sa četiri zvezdice. Biće renoviran i "Olimp", verovatno i "Palisad". Stvara se, dakle, sve više hotela visoke kategorije – najavljuje Arsen Đurić.

Za leto se ovde priprema niz kulturnih dešavanja: Sabora trubača zapadne Srbije od 18. do 21. jula, program "Jedna pesma jedna želja", izbor za mis turizma, "Zlatiborska pesma", niz koncerata, predstava, književnih večeri, likovna kolonija u Trnavi, a ovog vikenda i prvi dečji međunarodni muzički festival.

Trenutno, iako sezona tek počinjee, ovde već ima oko pet hiljada gostiju. Ovog proleća je Zlatibor, kaže Đurić, za dvadesetak odsto bio posećeniji nego prethodnih godina. Glavna navala turista očekuje se posle 10. jula. A stara boljka je još aktuelna: i ova sezona će proteći uz priličan broj neprijavljenih gostiju, uglavnom smeštenih po privatnim vikendicama i vilama. Svi drugi, legalno prijavljeni, plaćaju dnevnu boravišnu taksu od 70 dinara.

Branko Pejović

[objavljeno: 29.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.