Mafiji oduzeto četiri milijarde evra

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafiji oduzeto četiri milijarde evra

Policija u Italiji zaplenila u ovoj godini imovinu mafije vrednu oko četiri milijarde evra. Oduzeta imovina postaje vlasništvo države.

Imovina u vrednosti oko četiri milijarde evra, koja je pripadala italijanskoj mafiji, zaplenjena je tokom 2008. godine, što je tri puta više nego prethodne godine, saopštio je danas italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni.

"Važno da smo uspeli da odvojimo mafijaša od imovine. Ranije, ako uhapšeni mafijaš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umre, njegovu imovinu nasleđuje porodica. Sada, kada je imovina zaplenjena, predstavlja deo javne baštine", rekao je Maroni na konferenciji za novinare.

Maroni je rekao da će i 2009. godine, policija nastaviti da "udara po novcu mafije".

Italijanski ministar je naveo da 60 odsto zaplenjene imovine predstavljaju stanovi, kuće, razni tereni, vrednosti od 2,4 milijardi evra, a 21 odsto čine automobili, brodovi i nameštaj čija vrednost iznosi oko 1,2 milijarde.

Policija je zaplenila i skoro 900 preduzeća i raznih trgovinskih radnji.

Glavni problem u zapleni mafijaške imovine u Italiji jeste dugačka administrativna procedura za prebacivanje imovine raznim udruženjima.

Većina dobara, ukoliko su firme i trgovinske radnje u pitanju, godinama su zatvorene i ne obavljaju nikakvu proizvodnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.