Mafijaški obračun u Beogradu: Bomba diže i gledanost

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2018, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafijaški obračun u Beogradu: Bomba diže i gledanost

Sve je teže razaznati šta je realnost po ulicama srpskih gradova, a šta samo utvrđeni raspored glumaca za neki novi kriminalistički film.

Detonacija koja je probudila pola Beograda kada je u blizini Zvezdinog stadiona džip odleteo u vazduh, neke građane je do te mere uplašila da su pomislili da ih opet bombarduju.

Eksploziv je bio podmetnut ispod džipa voditeljke rijalitija Zadruga, Dušice Jakovljević. Ispostaviće se da je pre izvesnog vremena džip kupio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njen dečko Jovan Aleksić, po navodima medija poznat policiji zbog droge, ali da ga još nije preveo na sebe.

Kako prenose pojedini mediji, Aleksić se nalazi u bekstvu van Srbije, jer je u strahu da bi zbog dugova i ulaska u zabran tržišta narkotika mogao postati nova žrtva mafijaških sačekuša.

Bahatost, prostakluk i nasilje

I sve se okreće naglavačke, prave se ankete solidarnosti sa voditeljkom rijalitija koja najavljuje da je ništa neće sprečiti da radi svoj posao. Ide se toliko daleko da se pre za eksploziju sumnjiči neki ludi fan Lune Đogani, bivše učesnice Zadruge, nego ukazati na biografiju voditeljkinog dečka.

Urednik "Vremena" Filip Švarm, primećuje da se režim oslanja na medije koji propagiraju rijaliti kulturu.

- Postoji sprega između režima i medija koji šire bahatost, prostakluk i nasilje. Kada se desi ovako nešto, to onda pokazuje da je situacija u Srbiji daleko od ružičaste kakvim je prikazuju i režim i njegovi mediji. Zato dolazi do prikrivanja, prećutkivanja, izmišljanja i ukazivanja na nešto što ne stoji - kaže Švarm, autor dokumentarnog filma "Balkanska veza - organizovani kriminal".

Najava za hapšenje uživo

Samo srećom nije bilo ljudskih žrtava, ali i ovakve incidente proizvođači opskurnih rijalitija uspevaju da iskoriste za podizanje gledanosti, samim tim i finansijsku korist.

Tako je prošle godine učesnik u ovom rijalitiju bio Zoran Marjanović, koji je samo nekoliko sati nakon što je izašao iz Zadruge, bio uhapšen pod sumnjom da stoji iza ubistva supruge, pevačice Jelene.

Urednik TV Hepi Milomir Marić je u jutarnjem programu ove televizije najavio ovo hapšenje kao krunu rijalitija Zadruga na TV Pink.

Postavlja se pitanje da li je država nemoćna ili nevoljna da raščisti s mafijom.

- Ne možemo govoriti o organizovanom kriminalu bez određenih veza sa pojedincima u određenim delovima države. S jedne strane imamo korupciju i kriminal, a s druge nizak kapacitet upravljanja i onda izostaju adekvatni rezultati - kaže sagovornik "Vesti" Filip Švarm.

Da li je reč o intuiciji iskusnog novinara ili informaciju koja je uredniku konkurentske televizije, poznate po najdugovečnijem rijalitiju Parovi, doturena kao još jedna potvrda sprege vlasti i pomenutih medija?

U Evropskom parlamentu (EP) se povela diskusija o porastu kriminala u Srbiji koja je kandidat za članstvo u EU. Jedan evropski parlamentarac je rekao da Srbija mora značajno da nađe profesionalne ljude koji bi trebalo da reše problem organizovanog kriminala.

- Ako odete na sajt MUP-a vi ne možete da nađete detaljnu statistiku. Postoji samo izveštaj o radu za 2015. godinu. U Londonu, na primer, građani mogu da odu na sajt policije i da tačno vide koje vrste krivičnih dela se dešavaju u njihovoj ulici - ukazivao je Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ni sudijska profesija nije zaobiđena i uvlači se u mulj rijalitija. Naime, Društvo sudija zabrinuto je zbog najave da će penzionisani sudija Vrhovnog suda Snežana Ilić učestvovati u rijaliti programu Zadruga.

Društvo sudija Srbije je navelo da ona više ne može da predstavlja zaposlene u pravosuđu, s obzirom na to da je završila radni vek, ali da dostojanstvo podrazumeva i određene moralne osobine koje sudija treba da poseduje.

"To su poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, što podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje i svest o društvenoj odgovornosti", navodi se u saopštenju Društva sudija, koje je apelovalo na bivšu koleginicu da preispita svoju odluku o učešću.

Međutim, Snežana Ilić kaže da je zadovoljna sumom koju će dobiti od Mitrovića (Željka, vlasnika TV Pink).

- Nismo dugo vodili pregovore o ulasku. Pametni ljudi se brzo dogovore. O ciframa ne mogu da govorim, to je poslovna tajna. To je bila moja želja da pokušam nešto drugačije u životu - rekla je Snežana Ilić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.