Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mafijaši

Svaka država u svetu ima svoju mafiju, a samo mafija u Srbiji ima svoju državu. Sećate li se ove izjave pokojnog premijera Đinđića? Stečajna, drumska, prosvetna, carinska i od prekjuče - naftna mafija. Ko zna kakva bi još mafija mogla biti pohapšena, kandidata ima na pretek: duvanska mafija, poljoprivredna, građevinska, privatizaciona, tenderska, zdravstvena... I, da, umalo da zaboravim, ona prava mafija koja trguje drogom, ljudima, reketira...

Dobro je da konačno neko od tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << silnih mafijaša i završi u zatvoru, ali čini se da su najkrupnije ribe ipak izbegle policijskoj mreži. U svakoj od ovih priča, kraci mafije dosezali su do samih vrhova državnih institucija gde, po pravilu mafijaškog poslovanja, neko mora da im obezbeđuje biznis i čuva leđa. Samo naivni će poverovati u priču da se, recimo, neki tamo zamenik šefa sektora osmelio da osmisli celu akciju i pruži zaštitu opasnim tipovima.

Sva ta hapšenja ne govore samo to da smo kao društvo ogrezli u korupciji i bezakonju, već i da čitav taj sistem - ustanovljen u doba Miloševića - i dalje funkcioniše i postoji. Kao što postoje političari, državni fukcioneri i debeovci iz iste te nomenklature vlasti koji su, netaknuti, posle 5. oktobra samo malo promenili ruho i nastavili posao. I dok je u doba Miloševića makar bilo jasno da je on bio gospodar života i smrti i, naravno, svih ovih poslova, danas ispade da sve funkcioniše po starom, a gazde - nema!

Dok u zatvoru ne završi i ona prava, politička mafija, ove druge nastaviće da kradu. Ali, za tako nešto potrebna nam je neukaljana i hrabra vlast, sa pročišćenom policijom i tajnim službama, koja će onda, kao sabljom, moći da saseče noge mafiji. Do tada, još ćemo se nagledati raznih mafijaša

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.